Extratereştri la Tutana!

În satul Tutana se află o mănăstire de pe vremea lui Vlaicu Vodă. Lăcaşul este amplasat într-un decor deosebit, cu pădurea aproape, dar principalul punct de atracţie este o cărămidă din zidul exterior pe care se spune că a fost scrijelit un extraterestru.
Mănăstirea este comparabilă cu Biserica Domnească din Curtea de Argeş sau cu alte biserici de aceeaşi valoare din ţară, numai că ea e mai puţin cunoscută. Aici a fost o fortificaţie serioasă de pe vremea lui Mihnea Turcitul, iar autorităţile locale au încercat să redea strălucirea bisericii. „A fost spartă de tot de cutremure şi nu a avut pictură. Acum arată bine şi am reuşit să aduc aici  foşti preşedinţi, prim miniştri şi alte personalităţi. Ar merita să ştie lumea de ea. Când am refăcut-o, oamenii tăiau un berbec şi făceau mâncare pentru muncitori, tăiau o găină şi o aduceau aici. Aşa am reuşit, dar acum ne place tuturor cum este”, ne spunea acum câţiva ani fostul primar al comunei Băiculeşti, preotul Gheorghe Bărănescu.
Sătenii sunt convinşi că pe mănăstirea de la Tutana este pictat un extraterestru.
Sătenii şi cosmonautul
„Mamă, ei zic că nu e om acela care e pictat acolo, pe biserică. E îmbrăcat aşa, altfel, e călare pe ceva….Lumea zice că e un d-ăla, istraterestru, ce naiba o mai fi şi ăla…nu e de pe pământ”, e convinsă Maria Dumitru, de 75 de ani. Bătrâna locuieşte aproape de biserică şi vine la slujbă ori de câte ori e sărbătoare. Gelu Ţenescu spune că pe zid e desenat un cosmonaut – „E echipat cu echipament individual de zbor. Aşa cred, că e extraterestru”. Pe zidul exterior al bisericii, pusă mai ferit, este o cărămidă pe care e scrijelit ceva. „Pare să fie un cosmonaut, dar nu putem şti. Au venit istorici şi au făcut fotografii dar nu au descoperit nimic. Cărămida asta are peste 400 de ani. A fost scrijelită în crud, se vede. Când am refăcut zidurile am avut mare grijă de ea, şi am pus-o aici”, ne-a mai spus fostul primar. Specialiştii sunt de părere că Mănăstirea Tutana  este „foarte valoroasă pentru istoria poporului român”, iar desenul pe care nu l-a descifrat nimeni, „un mister neelucidat”. Personajul desenat are cască de protecţie cu vizieră, costum închis cu fermoar şi e călare pe un aparat de zbor.  În apropierea bisericii se află şi un turn înclinat, turn căruia i se spune „turnul de la Tutana”, şi care seamănă cu cel de la Pisa. În perimetru mai sunt şi câteva ruine. Este vorba despre prima şcoală din zonă şi despre chiliile călugărilor, ansamblul fiind în secolul al XIV-lea, unul dintre cele mai importante din ţară, iar acesta este unul dintre motivele pentru care localnicii vor să creadă că zona lor a fost vizitată de extratereştri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email