Expoziţie inedită la Muzeu – tablouri realizate de pictorul strungar

Muzeul Municipal Curtea de Argeş a găzduit, zilele trecute, vernisajul unei expoziţii de pictură realizată de artistul argeşean Nicolae Pătru. La eveniment au participat Gabriel Moisescu, reprezentantul instituţiei gazdă, Simona Hirică, director Centrul de Cultură şi Arte „George Topîrceanu”, mai mulţi membrii ai Filialei „Posada” a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, cadre didactice, dar şi un grup de elevi de la Colegiul Naţional „Vlaicu Vodă”.
„Lucrările sunt adevărate documente etnografice”
Pictorul Nicolae Pătru a fost prezentat la Curtea de Argeş de către părintele Cosmin Bloju, din cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş, cel care l-a descoperit pe artist acum câţiva ani de zile. „Nicolae Pătru este un autor pe care l-am descoperit acum doi ani de zile, la Expoziţia Naţională de Artă Naivă de la Piteşti. Întâlnirea a fost una deosebită şi cred că mă înţelegeţi atunci când priviţi lucrările. Artistul a fost invitat şi în alte centre din ţară, la diferite manifestări, acolo unde lucrările sale au fost apreciate. Tablourile expuse au fost realizate pe parcursul mai multor ani, din perioada anilor ’70 şi până astăzi. Acestea reprezintă adevărate documente etnografice, pentru că în ele regăsim case sau locuri care au dispărut sau sunt pe cale de dispariţie. Sunt foarte valoroase şi unice”, a declarat Nicolae Bloju.
La rândul său artistul Nicolae Pătru le-a mulţumit tuturor pentru participare, dar şi pentru cuvintele frumoase pe care i le-au adresat. „Vă mulţumesc tuturor celor care sunteţi prezenţi la acest vernisaj. Vreau să vă spun că încă de mic am fost pasionat de pictură, deşi am lucrat mai bine de 30 de ani ca strungar. Însă, în timpul liber îmi plăcea să pictez şi aşa am ajuns să expun astăzi aceste lucrări. Prin tablourile mele am vrut să descopăr ceva, mai exact viaţa la ţară aşa cum este ea. Îmi place să caut case vechi, aproape ruine, pe care să le pictez. Trebuie să ducem mai departe locurile unde ne-am născut şi unde am crescut”, a spus Nicolae Pătru.
Toţi cei prezenţi au apreciat calitatea şi modul în care au fost realizate cele 43 de lucrări expuse pe simezele Muzeului Municipal, lucrări ce reprezintă peisaje din viaţa satului tradiţional românesc, dar şi obiceiurile acelor timpuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email