Expoziţie dedicată preotului-căpitan Gheorghe Cotenescu la Muzeul Municipal

Muzeul Municipal Curtea de Argeş găzduieşte în aceste zile o expoziţie extrem de interesantă. Este vorba despre fotografii care ilustrează evenimente din viaţa şi activitatea preotului Gheorghe Cotenescu, fost profesor al Seminarului Teologic din Curtea de Argeş.

La vernisajul de marţi au participat, alături de gazdă, Ştefan Dumitrache, managerul Muzeului, publicistul Radu Petrescu Muscel, nepotul preotului Gheorghe Cotenescu, academicianul Gheorghe Păun, reprezentantul ÎPS Calinic, preotul Ovidiu Vlăsceanu, urmaşi ai preotului Vasile Chiţu, fost elev al profesorului Gh. Cotenescu.

Un preot foarte apreciat, participant la primul război mondial, Gheorghe Cotenescu a fost secretarul personal al lui Nicolae Iorga timp de cinci ani şi profesorul a doi viitori patriarhi ai României, Iustin Moisescu şi Teoctist.

Bine văzut de toţi şi apreciat pentru cultura, râvna şi aptitudinile sale didactice, deşi nu era profesor universitar, a fost invitat în repetate rânduri de cărturarul Nicolae Iorga şi de comitetul de organizare să conferenţieze la Universitatea Populară de la Vălenii de Munte în perioada 1932-1946. Încrederea pe care i-a acordat-o profesorul Nicolae Iorga încă din studenţie, fiind primul său secretar particular în perioada 1907-1912, l-a determinat să accepte şi delicata sarcină de organizare, după război, a secţiei muşcelene a Partidului Naţionalist-Democrat, fiind ales deputat de Muscel (1931-1932), alături de Constantin (Dinu) I. C. Brătianu şi Ion Mihalache, cu numeroase aparent umoristice luări de cuvânt şi frumoase iniţiative parlamentare în favoarea muşcelenilor, dovedind un vădit talent oratoric.

Preotul Cotenescu a luat parte la întreaga campanie militară (1916-1919) din primul război mondial. La întoarcere, preotul-căpitan decorat cu ordinul „Coroana României”, îndurerat de distrugerea modestei sale biserici în toamna anului 1916 se apucă  şi reuşeşte să ridice o frumoasă biserică din piatră, în 20 de ani. Pentru că i-a sprijinit logistic pe partizanii din Munţii Muşcelului a fost arestat şi condamnat în mai 1950 după 14 luni de anchetă. Preotul Gheorghe Cotenescu s-a stins din viaţă în 1965.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email