Expoziţie de poveste la Centrul de Cultură şi Arte

În aceste zile la Centrul de Cultură şi Arte „George Topîrceanu” poate fi admirată expoziţia semnată de artista Ioana Teodora Duţă Schmiedigen, expoziţie intitulată „Hora”. La vernisajul de săptămâna trecută au participat, alături de un numeros public, ÎPS Calinic, Filofteia Pally, doctor în istorie, expert naţional în etnografie românească, Cristian Mitrofan, managerul Centrului de Cultură şi Arte, Ştefan Dumitrache, manager al Muzeului Municipal. Fiecare dintre cei de mai sus a vorbit despre Ioana şi despre lucrările ei, remarcând talentul artistei, frumuseţea şi simbolismul lucrărilor. Ba chiar arhiepiscopul Calinic a încercat câteva note muzicale atunci când a vorbit despre una dintre picturile expuse.

„Expoziția cuprinde lucrări de grafică (în tehnica acuarelei sau a cernelei de  China pe pânză sau hârtie) inspirate de una din tainele vietii creștine: NUNTA.
Valorile tradiționale transpar în fiecare compoziție ce înfățișează familia, dragostea, credinţa, prietenia sau secvențe folclorice românești: Drăgaica/Sânzienele, mascații moldoveni, dar și simboluri ale culturii noastre: sărutul brâncușian, Biserica ca univers al familiei, astrele cereşti ca luminatori atotprotectori ai vieții pe pământ. 
Personajele feminine: copii și bărbați poartă veșminte pur românești: ii decorate bogat, marame de borangic fin, fote, ițari, ilic, opinci, brâu, un ansamblu de simboluri ale românescului autentic”, a spus Ioana Teodora Duţă
Schmiedigen.

 „Hora”, dans popular românesc în care dansatorii se prind de mână formând un cerc mare închis, a fost adusă atât pe simeze, cât şi printre invitaţi, de ansamblul de dansuri populare „Argeşul” al Centrului de Cultură, ansamblu care a încântat invitaţii la finalul vernisajului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email