Expoziţia –concurs de icoane „Rugămu-ne Ţie” şi-a desemnat câştigătorii

La Centrul de Cultură şi Arte „George Topîrceanui” s-a desfăşurat, la sfârşitul săptămânii trecute, festivitatea de premiere a celei de-a XV- a ediţii a Expoziţiei – concurs Naţionale de Icoane „Rugămu-ne Ţie” . Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Argeş, Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş (CJCPCT)şi Centrul de Cultură şi Arte. La festivitate au participat Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Constantin Polexe, vicepreşedinte Consiliul Judeţean Argeş, Sorin Mazilescu, director CJCPCT, Simona Hirică, directorul instituţiei gazdă, consilierii locali Ştefan Dumitrache şi Gheorghe Nicuţ, dar alţi reprezentanţi ai instituţiilor de cultură din judeţul Argeş.
În deschiderea evenimentului Sorin Mazilescu a realizat o scurtă prezentarea a Expoziţiei – concurs „Rugămu-ne Ţie”. „Mulţumesc tuturor celor care ne-au sprijinit în organizarea acestei manifestări culturale importante, care a ajuns la cea de-a XV- a ediţie. De-a lungul acestor ani ne-au trimis lucrări peste de 200 de artişti. În total cred că am primit aproximativ 2.000 de icoane, ceea ce mă bucură foarte  mult. De această dată am realizat şi o broşură în care i-am prezentat pe toţi cei care au participat la concurs. Ne dorim ca în viitor să facem şi un catalog electronic, pe care să îl transmitem în mai multe ţări. Astfel, artiştii din străinătate vor avea ocazia să participe la această manifestare”, a declarat Sorin Mazilescu.
ÎPS Calinic i-a felicitat pe artişti
La concurs au participat atât icoane realizate de profesionişti cât şi de creatori amatori, lucrările fiind pictate pe lemn sau pe sticlă. Totodată, participanţii au fost felicitaţi şi de ÎPS Calinic, care a spus că la ediţia viitoare a concursului ar trebui suplimentate premiile pentru ca artiştii să fie mult mai motivaţi. „Trebuie să îi mulţumim lui Dumnezeu că existăm cu toţii. Mă bucură că aceste manifestări se organizează de o lungă perioadă de timp şi sper ca ele să nu se întrerupă. Noi trebuie să îi sprijinim mai mult pe aceşti creatori şi trebuie să motivăm. Ar fi bine să mai mărim contribuţia de încurajare a celor care pictează şi care realizează filme. Trebuie să dublăm premiile pentru că aceşti artişti lucrează şi cheltuiesc foarte mulţi bani”, a spus ÎPS Calinic.
Cele mai importante premii au fost obţinute de următorii participanţi:
Cristina Gheorghe, Craiova – Marele Premiu – lucrarea „Naşterea Domnului”;
Marian Crângaşu, Alexandria – Premiul I – lucrarea „Iisus Pontocrator cu Sfinţii Apostoli”;
Filofteia Ciolacu, Râmnicu Vâlcea – Premiul II – lucrarea „Maica Domnului cu pruncul”;
Iosifa Radu, Ştefăneşti – Argeş – Premiul II;
Liviu Florin Dumitrescu, Alexandria – Premiul III – lucrarea „Maica Domnului cu pruncul şi Sf. Ioan Botezătorul”.
400 de filme realizate în cele 20 de ediţii ale Concursului de film „Lumină din lumină”
De asemenea, tot la sfârşitul săptămânii trecute, la Centrul de Cultură şi Arte a avut loc şi festivitatea de premiere a Festivalului – concurs de film cu tematică religioasă „Lumină din lumină”, care a ajuns la cea de-a XX- a ediţia. Acesta a fost organizat cu sprijinul Societăţii Române de Televiziune – Redacţia „Viaţa spirituală”.
„Acest concurs a ajuns anul acesta la o ediţie jubiliară, ceea ce a făcut ca municipiul Curtea de Argeş să devină o bornă a filmului religios de la noi din ţară. În cei 20 de ani am primit 400 de filme realizate de oameni de specialitate. Îi mulţumesc în mod special domnului Ioan Lucian Ciucu, cel care de la început se află în juriul acestui festival concurs şi care ne-a sprijinit tot timpul. La ediţia din acest an au intrat în concurs 13 filme, care au fost selectate din cele 19 producţii pe care le-am primit”, a mai spus Sorin Mazilescu.
Juriul festivalului-concurs a acordat Marele Premiu în valoare de 1.500 lei  echipei formate din Marian Vulcănescu şi Alina Resceanu, care a realizat filmul „Biserici de lemn hunedorene”. Celelalte premii au fost obţinute de următorii participanţii: Gheorghe Cristian – Premiul de Excelenţă – filmul „Raiul din inima munţilor – Mănăstirea Râmeţ”; Tudor Porumb – Premiul I – filmul „Rezonanţe vâlcene”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email