Curtea de Conturi e de acord cu Dan Petrescu. Exploatarea păşunilor a fost făcută ilegal

Un raport al Curţii de Conturi făcut ca urmare a unui control realizat în toamna anului trecut a fost dat publicităţii zilele trecute. Este vorba despre documentul pe care consiierii locali l-au cerut, dar nu l-au primit pentru că li s-a spus că a fost contestat.  Contestaţia depusă la Curtea de Conturi a fost respinsă, dar Primăria a depus acţiune în instanţă. În esenţă, raportul vorbeşte despre neregulile constatate de inspectorii Curţii la încasările la buget şi la exploatarea păşunilor care aparţin domeniului public al municipiului.

În ceea ce priveşte bugetul, Curtea de Conturi spune că nu au fost urmărite la încasare venituri de sute de mii de lei din taxe şi impozite, şi nu a fost stabilită, evidenţiată şi încasată taxa de foraj datorată pentru eliberarea autorizaţiei de foraj, deşi pe raza municipiului operează un agent economic ce desfăşoară activitate de foraj sondă de gaze.

Cu păşunile, chestiunea pare mai complicată, şi au dat note explicative despre ea atât fostul primar cât şi funcţionari din Primărie. Curtea de Conturi scrie în raportul întocmit de consilierii săi că „în anul 2016, exploatarea păşunilor aparţinând domeniului public s-a făcut cu eludarea cadrului legal aplicabil, respectiv prin încheierea unor contracte de păşunat sau prin învoirea la păşunat  a animalelor contra unei taxe de păşunat la hectar, respectiv pe animal, contrar prevederilor legale potrivit cărora, prin punerea în valoare a pajiştilor aflate în domeniul public al municipiilor şi folosirea eficientă a acestora, unităţile administrativ teritoriale încheie contracte de concesiune/închiriere, în condiţiile legii, ceea ce a condus la diminuarea semnificativă a veniturilor cuvenite bugetului local”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email