Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEP) Curtea de Argeş o comite din nou şi demonstrează că banul public nu are nicio importanţă. Vă informam săptămâna trecută despre faptul că SPCLEP Curtea de Argeş a scos la concurs un post de inspector cu studii superioare, grad profesional asistent, iar doritorii pot să depună dosarele de concurs până pe 11 noiembrie. Candidaţii trebuie să aibă diplomă de licenţă şi vechime de un an. Printre atribuţiile din fişa postului se numără şi aceea că – “verifică dacă fizionomia solicitantului corespunde cu fotografia din actul de identitate prezentat sau din alt document emis de instituţii sau autorităţi publice (paşaport, permis de conducere, livret militar, legitimaţie de serviciu, diploma de absolvire a unei instituţii de învăţământ)”.
Ştirea publicată de noi a stârnit furia argeşenilor supăraţi că banii comunităţii se cheltuiesc pentru anjagări de acest fel, cititorii noştri spunând că “angajările sunt pe pile”, şi că “nu e nevoie de studii superioare pentru un astfel de job”.
Un expert pentru un contract
La şedinţa Consiliului Local de săptămâna trecută au fost aprobate organigrama şi statul de funcţii al Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor prin înfiinţarea compartimentului de achiziţii publice şi prin înfiinţarea funcţiei publice de execuţie consilier achiziţii publice. Acesta ar trebui să se ocupe de achiziţiile pe care SPCELP le face, de licitaţii şi de cumpărările directe ale acestui Serviciu Public.
Conform sistemului electronic de achiziţii publice, SICAP, acolo unde trebuie publicate toate cumpărările şi licitaţiile pentru cumpărări pe care le fac instituţiile publice, anul acesta SPCLEP nu a anunţat nicio licitaţie, ci doar o cumpărare directă. SPCLEP a cumpărat direct de la SC VENTINI SRL produse de curăţenie în valoare de 415,13 lei. Atât. Asta a fost activitatea de achiziţii publice pe acest an, iar pentru o astfel de activitate va fi angajat un expert care va fi plătit cu minim 3690 lei brut, la care se adaugă norma de hrană, 374 lei pe lună, şi voucherul de vacanţă de 1450 de lei, cel mai mic salariu al unui inspector de la SPCLEP în septembrie 2019.
Şefa Serviciului, Melania Zarioiu, luată la întrebări de consilierii local la şedinţă, a spus că expertul în achiziţii publice va mai avea şi alte activităţi, spre exemplu va prelua la ghişeu actele cetăţenilor, dacă nu va avea suficiente contracte de achiziţie de făcut.
Problema este că, potrivit noului Cod Administrativ, un astfel de post se poate înfiinţa dacă cel puţin 50% din activitatea expertului angajat este pentru achiziţii publice, iar la SPCLEP se vede treaba că nu este aşa. E greu de crezut că o singură achiziţie, cea de detergent, săpun lichid şi mături de la o firmă din Valea Iaşului poate ocupa minim patru ore pe zi pentru un angajat la stat, indiferent unde ar lucra. Sau poate că aşa e cu unii bugetari, cei cărora le plătim salariile grase ca să stea degeaba.
La alte instituţii din Curtea de Argeş, unele dintre cele au o achiziţie, două pe lună, se plăteşte un colaborator extern. ŞI pentru acela se dau mulţi bani, maxim 800 de lei pe lună, dar oricum pentru contribuabili e mai ieftin.