Etajul halei din Piața Centrală, casă pentru nevoiași

Hala de carne din Piața Centrală a municipiului Curtea de Argeș este monument istoric, și ca să fie reparată e nevoie de multe avize și autorizații. Are nevoie de reabilitare, dar până atunci la parter se vinde carne iar la etaj locuiesc câțiva oameni nevoiași. Situația a fost semnalată Consiliului Local de către consilierul Bogdan Marina. ”Din 2008, în hala de carne din Piața Centrală sunt cazați oameni cu probleme în condiții improprii prin ”grija” primarului. Am solicitat primarului, Consiliului Local si Direcției de Asistență Socială, mutarea acestor persoane în spații conforme. (…) Nivelul de civilizație al unei comunități este direct proporțional cu grija pe care acesta o are pentru persoanele defavorizate aflate în dificultate. Atât poate administrația actuală, să îngroape banii în trotuare și borduri (proiecte haotice și fără viziune) și neglijează problemele cu adevărat importante ale orașului condamnându-l să rămână departe de nivelul unui oraș cu adevărat Regal”, a scris consilierul USR pe Facebook.

”Spațiul nu este potrivit”

Mariana Stanciu are 52 de ani și ocupă o cămăruță, pe care o numește dormitor, un colț de hol pe care l-a transformat în bucătărie și alți câțiva metri pătrați în care a improvizat o baie. Toate la etajul halei de carne.

”Am avut o cameră la cămin la Confecții și patronul a zis că trebuie să le eliberăm că le vinde. Așa ne-am mutat provizoriu aici, de vreo 12 – 13 ani. E greu, că nu e lumină pe hol, la bucătărie, și nicio sursă de încălzire. Eu anul trecut nu m-am încălzit cu nimic, că până atunci băgam în priză calorifere și plăteam mult. Au venit și pompierii la un moment dat și au zis că nu putem să stăm așa, dar nu avem unde să ne ducem. Am cerut locuință socială, dar nu mi-a dat de la Primărie”, ne-a spus femeia. Lângă ea mai stă o familie, în aceleași condiții, numai că în cămăruță locuiesc mama, tatăl și copilul, elev de liceu, după cum ne-a spus Mariana.

”Nu e normal să stea aici, spațiul nu este potrivit pentru asta. Am făcut adresă către Primărie, să elibereze locul, dar nu am primit niciun răspuns”, ne-a spus Ionel Păunescu, șeful Serviciului Public Piețe, Târguri și Oboare, Serviciu care administrează și hala de carne.

”Daca îi dăm afară rămân în stradă”

”Au contract de închiriere cei care stau acolo. Nu avem nicio locuință liberă. Am cerut și noi la Asistența Socială. Nu avem ce face, daca îi dăm afară rămân în stradă”, ne-a spus Adriana Conway, șeful Biroului de Administrare a Domeniului Public și Privat din Primărie.

Oamenii au fost mutați provizoriu la etajul halei de carne pe vremea fostului primar, pentru că altfel nu aveau unde să stea și ar fi rămas pur și simplu fără adăpost.

Problema e delicată și complicată. Locuințe sociale libere nu mai sunt la Curtea de Argeș, iar dacă Primăria îi dă afară pe locatarii halei aceștia vor rămâne pe drumuri, fără un acoperiș deasupra capului. Mariana Stanciu are pensie de handicap, deci nu poate munci. Pentru ea, dacă ar evacua-o, singura casă ar putea deveni o bancă în parc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email