Episcopia preia cu executor judecătoresc inventarul de la Biserica Domnească


Astăzi, reprezentanţii Episcopiei Argeşului şi Muscelului vor prelua inventarul de la Biserica Domnească, cu ajutorul unui executor judecătoresc. “Regretăm că s-a ajuns la această situaţie. Conform sentinţei judecătoreşti, cei de la Muzeu trebuie să ne predea atât cheia cât şi inventarul de la Biserica Domnească”, ne-a declarat consilierul eparhial, Caliopie Ichim. Neînţelegerile dintre cele două instituţii au început în momentul în care preoţilor li s-a interzis accesul în biserică. „Noi nu am vrut decât să facem slujbe. Atât. Au refuzat să ne permită accesul, şi ne-au încuiat uşa. În acel moment am dorit să rezolvăm pe cale amiabilă, însă nu am reuşit şi aşa am ajuns în faţa instanţei de judecată”, spun reprezentanţii Episcopiei.

Cheia a fost predată la începutul acestei săptămâni

La începutul acestei săptămâni, conducerea muzeului din Curtea de Argeş a predat cheia de la Biserica Domnească celor de la Episcopia Argeşului şi Muscelului. “Le-am oferit cheia, însă despre inventar nu ştiu exact ce cuprinde”, a spus atunci directorul Florin Scărlătescu. Referitor la inventarul Biserici Domneşti, reprezentanţii Episcopiei au cu totul altă variantă. “Noi avem un inventar din anul 1953 şi acesta cuprinde icoane, mobilier, obiecte de cult, bijuterii şi lista e mult mai lungă. Nici această problemă nu am rezolvat-o amiabil am fost nevoiţi să apelăm la un executor judecătoresc, pentru a intra în posesia inventarului. Păcat că nu ne-am putut înţelege şi s-a ajuns aici”, mai spune arhidiaconul Caliopie.
Acesta a ţinut să precizeze, însă, că slujbele ce urmează să fie oficiate acolo nu vor afecta în nici un fel pictura veche şi nici nu vor fi închise porţile pentru vizitatori. “Se vor face doar slujbe de pomenire şi acestea nu vor fi oficiate în fiecare zi. Vor fi doar la sărbătorile cele mai importante, vom avea un program liturgic aparte şi nu vom aprinde lumânări. De asemenea ahidiaconul preoţii au infimat acele zvonuri care spuneau că la Biserica Domnească se va face parohie. “Biserica Domnească va fi în continuare deschisă vizitatorilor. Va avea doar statutul juridic de parohie, ca să poată să aibă un cont unde să fie înregistrate anumite donaţii sau cheltuieli, ca totul să funcţioneze legal. Nu vom avea un număr de familii care să aparţină de această parohie, nu vom face acolo botezuri, cununii sau înmormântări”, a completat Caliopie Ichim. Războiul dintre municipalitate şi Episcopie nu este însă la final, pentru că preoţii au revendicat Biserica Domnească precumşi incinta, iar procesul este programat pentru luna iunie a acestui an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email