Emoţii mari la prima probă a examenului de bacalaureat


Examenul de bacalaureat a început ieri cu prima probă orală, cea la limba şi literatura română, care se va desfăşura pe parcursul a două zile. Conform metodologiei de examinare candidaţii au intrat în săli în ordinea afişată la centrele de examen, respectându-se ora prevăzută de comisie pentru fiecare grupă. Proba orală la limba şi literatura română este eliminatorie, adică în cazul în care nu vor obţine minim nota 5, candidaţii nu vor mai avea dreptul să susţină şi celelalte probe. Astfel, o parte din cei 1.000 de elevi care provin de la cele opt licee din zona municipiului Curtea de Argeş, au susţinut ieri prima probă a examenului de bacalaureat. Încă de la primele ore ale dimineţii aceştia s-au prezentat la centrele de examinare.

„Faci impresie bună dacă te duci îmbrăcat în costum”

„Am mari emoţii. Nu ştiu ce subiect mi-aş dori să-mi pice. Chiar nu mă pot gândi la acest lucru acum. Sper să fie totul bine şi să iau o notă mare. Eu cred că m-am pregătit destul de bine. Abia aştept să intru în sală şi să scap de emoţiile acestea”, spune Irina, elevă a Colegiului Naţional „Vlaicu Vodă”. Şi la centrul de evaluare stabilit la Grupul Şcolar Forestier era mare agitaţie. Elevii formaseră o coadă în faţa liceului, aşteptând cu nerăbdare să intre în sălile de examen. În momentul în care era invitat în sală fiecare elev era încurajat de colegii săi. „Să ai baftă multă şi să ne spui şi nouă cum sunt profesorii”, spune Alex, care încearcă să-şi susţină prietenul. Foarte mulţi elevi au preferat să vină la examen îmbrăcaţi în costum, crezând că astfel vor face o impresie mai bună în faţa profesorilor examinatori. „Am auzit şi eu de la colegii mai mari că e mai bine să te duci îmbrăcat la costum. Oricum, nu te poţi prezenta la un astfel de examen în pantaloni scurţi. Sper să conteze şi acest lucru. Eu nu-mi fac probleme, pentru că m-am pregătit foarte bine”, spune Ovidiu.

„Profesorii sunt de treabă”

 Din sală iese o fată care le spune elevilor câteva cuvinte despre profesori evaluatori: „Sunt de treabă. Eu am luat 9. Sunt mulţumită. Multă baftă să aveţi”. Pentru a mai scăpa de emoţii foarte mulţi tineri au stat la terasele din apropierea liceului şi discutau despre subiectele de la proba orală la limba şi literatura română. „Mai bine stăm aici că în curtea e foarte mare agitaţie şi nu-mi place deloc. Aici mai discutăm şi noi şi mai uităm de emoţii. Când mai trece câte un coleg pe aici îl mai întrebăm ce subiect i-a picat şi să ne spună câteva cuvinte despre el că poate mai reţinem şi noi câte ceva. Eu intru la examen pe la 15:00”, spune Bogdan. Până la ora 12:00, le centrul de examinare de la Grupul Şcolar Forestier au fost promovaţi toţi elevii care au susţinut prima probă a bacalaureatului.

„Nu am avut incidente”

 „Nu a fost respins nici un candidat până acum. Comisia de evaluare a fost foarte corectă, nu a lipsit nici un profesor, iar activitatea s-a desfăşurat conform programului. La noi la centru sunt 4 subcomisii de evaluare. Elevii au fost mai reticenţi la început, dar pe parcurs au mai scăpat de emoţii şi au prins curaj. Nu au fost incidente până acum şi toţi candidaţii au luat notă de trecere la această probă. Nu am avut nici un absent”, ne-a explicat Elisabeta Vasilescu, preşedintele comisiei de evaluare. În curtea liceului foarte mulţi părinţi aşteptau cu sufletul la gură să afle ce note au obţinut copiii lor. „M-am decis să vin cu fata la examen să o pot încuraja şi eu. E un examen dificil pentru ea şi foarte important, pentru că de el depinde ce va face în viitor. Sper să ia o notă mare pentru că s-a pregătit bine şi a făcut şi pregătire un an de zile. Sunt convinsă că va fi bine. Am emoţii mai mari decât ea”, spune Anca D., mama unei fete care susţine proba orală la limba şi literatura română. Probele orale ale examenului de bacalaureat vor continua astăzi şi mâine cu limba şi literatura maternă, respectiv 24 şi 25 iunie – limba şi literatura modernă. Prima probă scrisă, la limba şi literatura română, va avea loc vineri, 26 iunie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email