Elevii din Curtea de Argeş, clienţi fideli ai magazinelor de vise

Deşi au omorât zeci de tineri, substanţele etnobotanice continuă să se vândă în „magazinele de vise” din România, sub denumirea de îngrăşăminte pentru plante odorizante. Vânzarea substanţelor etnobotanice prin aşa zisele „magazine de vise” a căpătat în ţară dimensiunile unui adevărat fenomen. Mulţi tineri s-au apucat să consume astfel de substanţe halucinogene, atraşi de preţurile rezonabile ale acestora, dar şi de faptul că le pot cumpăra chiar din magazine deschise sub ochii autorităţilor. Numărul magazinelor de vise a crescut la începutul anului trecut. Primele semnale de alarmă au apărut însă atunci când mai mulţi consumatori de plante etnobotanice au ajuns la spital, în stare foarte gravă. Pentru a stopa fenomenul, Guvernul a emis o ordonanţă prin care interzicea vânzarea a 36 de astfel de substanţe, însă comercianţii au găsit alte căi de a-şi continua activitatea. Şi în municipiul Curtea de Argeş au funcţionat magazinele de vise, care şi-au format foarte repede un număr de clienţi, în rândul elevilor şi al altor tineri. Cu toţi am auzit cu siguranţă despre cazurile în care mai mulţi elevi au ajuns la spital inconştienţi, sub influenţa aşa ziselor „droguri uşoare”. Interes Argeşean v-a prezentat în exclusivitate, la sfârşitul anului trecut, cazul celor două eleve de liceu care au ajuns la Spitalul Municipal în comă după ce fumaseră ţigări care conţineau plante etnobotanice.
„Am avut o senzaţie de fericire”
De asemenea, mai mulţi părinţi ne-au sesizat la redacţie câteva cazuri în care chiar copiii lor au ajuns să consume plante etnobotanice. Pentru a afla mai multe lucruri am stat de vorbă cu câţiva tineri care ne-au povestit câteva lucruri despre amploarea fenomenului în Curtea de Argeş. Majoritatea tinerilor spun că au consumat substanţe etnobotanice la îndemnul prietenilor. „Am fumat prima dată cu câţiva prieteni din anturajul meu. M-au convins uşor pentru că eram şi eu destul de curios. Prima dată nu prea mi-a plăcut, pentru că mi-a fost puţin teamă de ceea ce se întâmpla cu mine. Nu consider că sunt dependent de aşa ceva, pentru că nu consum des”, spune un elev.
Tinerii din Curtea de Argeş au luat contact cu aceste substanţe acum câţiva ani. „Prima dată am cumpărat „spice-uri” de la Bucureşti, acolo unde sunt student. Nici nu erau astfel de magazine în Curtea de Argeş. Am adus şi la alţi prieteni care au consumat şi ei împreună cu mine. După câteva luni s-a deschis şi la Curtea de Argeş un magazin de vise şi am văzut că foarte mulţi tineri veneau şi cumpărau”, spune un student din municipiu. Băieţii ne-au povestit că după ce consumă astfel de plante simt o stare de euforie şi de fericire, însă de multe ori apare şi o senzaţie de rău. „Ţin minte că până să apară aceste prafuri am fumat marijuana. Am avut o senzaţie de fericire. Mă simţeam ca şi cum aş fi stăpânul lumii şi credeam că pot să fac orice. Dacă îmi puneam în cap să fac un lucru nu mă lăsam până nu reuşeam. Am mai fumat de câteva ori de atunci. Marijuana este singurul drog care nu provoacă dependenţă. La fel şi plantele etnobotanice, îşi dau o senzaţie de euforie şi eşti foarte distrat”, spune Alex, unul dintre tinerii care au acceptata să ne împărtăşească dine experienţele sale.
Cât costă minutul de fericire
Deşi au auzit de cazurile în care mai mulţi consumatori de substanţe etnobotanice au ajuns în stare gravă la spital sau chiar au decedat, tinerii din municipiu nu sunt speriaţi. „Am auzit de astfel de cazuri. Nu mă tem. Depinde şi ce consumi. Sunt unele substanţe mai tari, altele mai uşoare. Eu nu consum în cantităţi mari şi nici foarte des. Cei cu probleme de sănătate au avut necazuri, din câte am înţeles. Eu de obicei pe la petreceri mai consum astfel de substanţe. Am auzit că şi în oraş au fost câteva cazuri”, spune tânărul.
Oferta de plante etnobotanice este foarte variată. Din gama „ierburilor” fac parte produsele „Monkey”, „Bonsay”, „Jamaica”, „Gold”, iar oferta de „prafuri” cuprinde „Pure by Magic”, „Special Gold”, „Key”, „Nos”. De multe ori elevii obişnuiesc să facă chetă din banii de buzunar şi să împartă drogurile frăţeşte. 0,25 grame de „iarbă”, din care se rulează, după anumită tehnică, două ţigări, costă 15 lei; 0,50 grame – 30 lei, un gram – 50 lei. Foiţele pentru o ţigară costă şi ele 6 lei. Prafurile costă mai mult: 0,25 grame – 30 lei, 0,50 grame – 60 lei, un gram 70 – lei. „De obicei aşa facem, punem bani mai mulţi şi cumpărăm. Preţurile nu sunt chiar foarte mari şi de aia tot mai mulţi vor continua să cumpere. Punem câte 10 – 20 de lei de fiecare şi avem pentru o seară de distracţie”, spune George, un alt tânăr.
Internet-ul, o nouă piaţă de desfacere pentru plantele etnobotanice
După ce „magazinele de vise” au fost închise, internetul a apărut ca o piaţă nouă pentru substanţele psihoactive. La o simplă căutare pe net găseşti sute de site-uri care vând plante etnobotanice, mascate sub alte forme. Spre exemplu, pe un site clienţii găsesc la categoria îngrăşăminte două timpuri de produse: light şi strong, adică mai slabe sau mai tari. Însă, în cadrul acestor două categorii sunt incluse mai multe plante etnobotanice. Cel mai mic preţ din această categorie este de 30 de lei, iar cel mai mare sare de 200 de lei. Cei care doresc să cumpere pot contacta administratorul site-ului telefonic sau prin email. „Am cumpărat şi după internet de câteva ori. Sunt foarte multe site-uri, dar nu toate sunt serioase. Au marfă bună şi preţurile sunt cam la fel, ca cele din magazine. Mi-e greu să cred că poate cineva să închidă aceste site-uri”, spune un alt tânăr. Deşi sunt foarte periculoase, drogurile uşoare au atras sute de elevi. Unii au mers mai departe şi şi-au amanetat diverse bunuri din casă pentru a face rost de banii necesari pentru întreţinerea acestui viciu. Dependenţii pot deveni pot deveni periculoşi, atât pentru ei, cât şi pentru societate, comiţând furturi şi acte de violenţă. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email