Elevii de la Vlaicu – magistraţi pentru o zi


Vineri, mai mulţi elevi din clasele a XI-a şi a XII-a de la Colegiul Naţional „Vlaicu Vodă” au fost pentru o zi în locul magistraţilor de la Judecătoria Curtea de Argeş, unde au simulat judecarea unui proces penal, care are ca obiect un accident produs de un motoscuter, în care o tânără a fost rănită grav. Începând cu ora 10.00, elevii costumaţi ca adevăraţi judecători, avocaţi, procurori, grefieri, şi-au luat rolurile în serios, intrând în Sala Mare a Judecătoriei Curtea de Argeş. Sala de judecată a fost plină, pe lângă cei implicaţi efectiv în simularea procesului, au mai fost colegii lor, profesori şi reprezentanţi ai Judecătoriei, care au venit să îi susţină moral şi să vadă cât de dăruiţi sunt aceştia carierei de magistrat. În timp ce micii magistraţi şi-au ocupat fiecare locurile, partea vătămată, partea acuzată şi martorii (toţi elevi) îşi pregăteau emoţionaţi declaraţiile pe care le-au susţinut în faţa judecătoarei.

Plăteşte despăgubiri materiale victimei sau face închisoare

Inculpatul în dosarul fictiv care s-a judecat a povestit în faţa magistraţilor cum s-a întâmplat totul. „În ziua de 22 mai m-am întâlnit cu prietena mea la şcoală în timpul programului. Ea m-a rugat să chiulim la matematică şi să mergem la o plimbare cu scuterul. Eu am refuzat, dar la insistenţele ei am plecat spre casă să luăm scuterul. După ce ne-am plimbat pe bulevard, la intersecţia cu Episcop Nichita ea s-a aplecat prea mult spre dreapta şi eu am pierdut controlul scuterului. Aşa am ajuns pe trotuar şi am lovit o tânără. M-am speriat şi am fugit spre casă”, a spus cu regret acesta. Tânărul este acum judecat pentru vătămarea corporală gravă a fete, dar şi pentru părăsirea locului accidentului. Acesta are două opţiuni: fie plăteşte despăgubirile materiale victimei, fie face închisoare pentru fapta sa.  O elevă, care juca rolul victimei, a declarat că solicită de la inculpat daune morale în valoare de 12.000 lei, dar şi despăgubiri materiale de 800 lei, bani necesari pentru spitalizarea care a durat două săptămâni, timp în care ea a avut ambele picioare în ghips.  După zeci de minute în care toţi martorii au fost audiaţi, judecătoarea a dat verdictul. Atât inculpatul cât şi prietena lui au fost supuşi la despăgubirea materială a tinerei care a fost rănită în accidentul rutier. 
Simularea procesului penal a fost organizată de reprezentanţii Judecătoriei, pentru elevii care doresc să urmeze cursurile unei Facultăţi de Drept, pentru ca aceştia să vadă cum funcţionează sistemul juridic în cadrul Judecătoriei Curtea de Argeş. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email