Elevii de la Colegiul Naţional „Vlaicu Vodă” învaţă despre relaţiile internaţionale de la un specialist

Ştefana Bădescu, studentă în anul doi la Facultatea de Studii Europene din Cluj şi membră IAPSS, cel mai mare ONG pe ştiinţe politice din Europa, a venit luni la Colegiul Naţional „Vlaicu Voda” pentru a avea o prezentare şi o discuţie liberă cu elevii pe temă teoriei relaţiilor internaţionale.
Prezenţi la discuţie au fost majoritatea şefilor de clasă cât şi colegi de ai lor dornici să participe activ la acţiune. Absolventă a aceluiaşi liceu, Stefana şi-a început prezentarea pornind de la cele cinci mari teorii ale relaţiilor internaţionale: realismul, neorealismul, pluralismul, socio-constructivismul şi globalismul, cea din urmă înglobându-le pe toate celelalte patru. Elevii au putut afla despre fondatorii fiecărei teorii, despre ceea ce le diferenţiază cât şi anumite sisteme după care acestea funcţionează. 
Ceea ce le-a captat cel mai mult interesul elevilor au fost exemplele din lumea reală, actuală, date de studentă pentru a-şi întări afirmaţiile. Discuţia a fost informală, motiv pentru care elevii au fost mai dezinhibaţi, participând la discuţie cu întrebări sau păreri proprii. Imaginile prezentate au fost de asemenea unele haioase, fiecare dintre ele fiind că o metaforă pentru subiectul despre care se vorbea. 
Aceeaşi prezentare a avut loc şi ieri, după ore, cu elevii care nu au avut posibilitatea de a participă luni. Stefana şi-a motivat dorinţă de a promova acţiunile de acest gen în „Vlaicu Vodă” spunând că majoritatea prezentărilor susţinute de colegii ei din IAPSS se fac în oraşe mari, că Iaşi sau Timişoara. A spus că, fiind din Curtea de Argeş, ştie că şi aici sunt copii deosebiţi care merită aceleaşi oportunităţi. 
Numărul destul de mare de elevi participanţi dovedeşte că aceştia au fost mai mult decât încântaţi. 
Ruxandra Ducă, Colegiul Naţional „Vlaicu Vodă”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email