Elevă de la „Vlaicu Vodă”, premiul I la Concursul Naţional de Interpretare Critică

Alexandra Crinu, elevă în clasa a IX- a la Colegiul Naţional „Vlaicu Vodă” din municipiul nostru, a participat, zilele trecute, la Concursul Naţional de Interpretare Critică „Mihail Iordache”, unde a reuşit să obţină premiul I. Concursul s-a desfăşurat la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava şi a fost organizat sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale şi a Inspectoratului Şcolar al Judeţului.

Alexandra Crinu: „Nu m-am aşteptat să câştig premiul I”
La această competiţie au participat 50 de elevi din 20 de judeţe ale ţării împreună cu profesorii lor însoţitori. Pentru a ajunge la etapa naţională a concursului, Alexandra Crinu a realizat recenzia cărţii „Exerciţii de echilibru” de Tudor Chirilă. „Doamna dirigintă Ileana Popescu mi-a spus despre acest concurs, care mie mi s-a părut unul mai special. Am trimis recenzia cărţii „Exerciţii de echilibru” la una din etapele preliminare ale concursului şi am fost selectată pentru etapa naţională”, a spus Alexandra Crinu.
La etapa naţională, care a cuprins o singură secţiune, Recenzie Literară, concurenţii au redactat recenzia literară a unui fragment dintr-o operă beletristică din literatura română recentă, pe baza unui text, de 4 – 6 pagini, la prima vedere. Astfel, concurenţilor li s-au evaluat abilităţile de susţinere a unei argumentări personale, prin raportarea, cu spirit critic şi imaginaţie creatoare, la multitudinea de opţiuni literare cu care sunt confruntaţi. „Concursul a constat într-o singură probă care s-a întins pe durata a trei ore, în cadrul căreia am valorificat din punct de vedere critic un text la prima vedere. M-am pregătit pentru acest concurs şi am realizat recenzii la alte texte literare”, a mai spus eleva.
Alexandra Crinu a rămas surprinsă când a aflat că a câştigat premiul I, pentru că nu s-a aşteptat să obţină un astfel de rezultat. „Sincer, nu m-am aşteptat să câştig premiul I. Eram foarte fericită şi mulţumită că am reuşit să ajung până la acest nivel. Mă aflam în cameră cu câteva colege şi încercam să mă relaxez, când am aflat rezultatul pe care l-am obţinut. M-a luat prin surprindere”, ne-a povestit Alexandra.
Premii şi la alte concursuri şcolare
Acesta nu este singurul concurs la care a luat parte Alexandra pe parcursul acestui an şcolar. Eleva a mai participat la etapa judeţeană a Olimpiadei de Limba Română, unde a luat menţiune, dar şi la faza judeţeană a Olimpiadei de Limba Engleză, unde a luat premiul II. „Vreau să îi mulţumesc doamnei diriginte pentru că a fost alături de mine şi pentru că m-a sprijinit. Pentru mine a fost o experienţă unică şi vreau să profit de şansa care mi s-a acordat. Vreau să reuşesc să dezvolt aceste cunoştinţe pe care le-am dobândit”, a mai spus Alexandra Crinu. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email