Anca Alexandrescu, director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, a fost trimisă ieri în judecată de procurorii DNA pentru complicitate la dare de mită. Doctoriţa Alexandrescu este acuzată că în numele soţului ei, administrator la o firmă de produse farmaceutice din oraşul Ştefăneşti, i-a oferit preşedintelui Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Daniel Boda, o sumă importantă de bani pentru a dispune refacerea rezultatelor unui control. În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Raluca Eugenia Neagoe, consilier juridic în cadrul societăţii Ioana Med Farm din Ştefăneşti, acuzată de complicitate la dare de mită în formă continuată, Alexandru Dumitrescu, farmacist primar cu atribuţii de inspector în cadrul ANMDM, acuzat de luare de mită şi fals intelectual, Ioan Sorin Chiroiu, acuzat de dare de mită, Ionuţ Cosmin Banu şi Luiza Adriana Măzgaciu, acuzaţi de mărturie mincinoasă.
Mită de 5.000 de euro în două tranşe
Infracţiunile de care sunt acuzaţi inculpaţii au fost săvârşite în urma unui control efectuat de ANMDM la societatea Ioana Med Farm din Ştefăneşti, administrată de Săndel Alexandrescu, soţul şefei DSP Argeş. „La data de 8 septembrie 2010, la societatea Ioana Med Farm Ştefăneşti, administrată de inculpatul Alexandrescu Săndel, a avut loc o inspecţie inopinată efectuată de angajaţi din cadrul ANMDM, având ca obiect verificarea activităţii de distribuţie angro de medicamente de uz uman. Deficienţele constate de inspectori au atras amendarea societăţii şi suspendarea autorizaţiei de distribuţie angro. Pentru ca autorizaţia să îi fie restituită, în lipsa remedierii neregulilor, Alexandrescu Săndel împreună cu soţia sa Alexandrescu Anca Elena, au decis să remită sume de bani preşedintelui ANMDM”, se precizează într-un comunicat al DNA. Şeful ANMDM, Daniel Boda, este acuzat că a primit, pe 10 şi pe 21 septembrie 2010, suma totală de 5.000 de euro de la Săndel Alexandrescu, prin intermediul soţiei acestuia, Anca Alexandrescu. Banii au fost daţi pentru aprobarea efectuării unei noi inspecţii la sediul societăţii din Ştefăneşti, prin care să se constate remedierea deficienţelor, iar ulterior să fie ridicată măsura suspendării activităţii şi să fie restituită autorizaţia de funcţionare.
Inspector recompensat cu 2.000 de lei pentru falsificarea unui raport
Pe 23 septembrie 2010, după efectuarea unei noi inspecţii, inculpatul Dumitrescu Alexandru, în calitate de inspector în cadrul ANMDM, a întocmit un raport în care a menţionat, în mod nereal, că deficienţele majore identificate în cursul inspecţiei inopinate din 8 septembrie 2010 au fost remediate. Pentru serviciile sale, pe 4 octombrie 2010, Dumitrescu a primit de la Săndel Alexandrescu, prin intermediul lui Ioan Sorin Chiroiu, suma de 2.000 de lei, în baza unei înţelegeri prealabile survenite în perioada desfăşurării controlului, susţin procurorii DNA. Ulterior, pe baza raportului favorabil întocmit de inspector, preşedintele ANMDM a restituit autorizaţia de funcţionare societăţii Ioana Med Farm din Ştefăneşti. Ionuţ Cosmin Banu şi Luiza Adriana Mâzgaciu, angajaţi ai firmei din Ioana Med Farm, au fost iniţial audiaţi în calitate de martori în dosar. Ulterior, ei au fost puşi sub acuzare pentru că, susţin procurorii, au făcut afirmaţii mincinoase ori nu au spus tot ce ştiu referitor la împrejurările relevante asupra cărora au fost întrebaţi de procurori, menţinându-şi aceeaşi atitudine chiar şi după prezentarea materialului de urmărire penală.