Sătenii cred că nu este
Primarul îi asigură că este
DSP Argeş se ascunde în spatele legilor
Tatiana Grădinaru locuieşte la Albeşti de mai mulţi ani. S-a mutat aici din Bucureşti, şi şi-a păstrat spiritul civic chiar dacă s-a mutat la sat. A luptat pentru ca microbuzele care fac transport interurban să oprească şi în staţiile transportului local din Curtea de Argeş şi pentru alte lucruri de acest gen, pentru că ştie că ea şi vecinii ei au drepturi
„Am constatat că apa avea un gust ciudat şi am întrebat dacă e bună de băut. N-o să vă vină să credeţi ce s-a întâmplat”, ne-a povestit Tatiana Grădinaru. A trimis o adresă la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Argeş, o hârtie de bun simţ, cu întrebări clare şi scurte. „(…) solicit analiza igienei apei potabile de la reţeaua de apă subterană a satului Brăteşti întrucât ulterior conectării la reţea am sesizat (în anumite momente) un uşor gust mâlos iar alteori un gust de sulf”, a cerut Tatiana Grădinaru DSP-ului. „Precizez că la conectare apa nu avea miros particular iar dl. primar mi-a comunicat verbal că rezultatele analizei apei se încadrează în limitele normale admise. Este posibil ca apa să necesite fierbere şi răcire înainte de consum? Pentru sănătatea copiilor şi a adulţilor este necesar să ştim toate amănuntele legate de modul în care se poate consuma apa”, a mai scris petenta.
Răspunsul Direcţiei de Sănătate Publică, citate din legi
După aproape o lună de zile timp în care nu a primit niciun răspuns, Tatiana Grădinaru a sunat la DSP. „Persoana cu care am vorbit la telefon mi-a spus că nu există autorizaţie pentru Albeşti”, ne-a spus ea. Cel puţin ciudat, a doua zi i-a venit acasă şi răspunsul de la DSP, răspuns care nu are nicio legătură cu întrebările. Iată cum răspunde conducerea Direcţiei la simpla întrebare – este apa potabilă?
„În conformitate cu Ord. M.S. nr. 119/2014, sistemele de aprovizionare cu apă a localităţilor trebuie să fie autorizate şi să furnizeze apa potabilă în cantitatea necesară şi de o calitate care să respecte prevederile legale în vigoare. Exploatarea şi întreţinerea acestor sisteme de înmagazinare, dezinfecţie şi distribuţie a apei potabile precum şi controlul calităţii apei produse revin producătorilor/distribuitorilor de apă, în cazul dvs. Primăriei Albeştii de Argeş. Producătorii de apă potabilă distribuită prin sistem public trebuie să asigure accesul populaţiei la datele privind calitatea apei, prin afişare la sediul Primăriei sau prin postarea pe site-ul propriu a datelor privind parametrii de calitate şi gradul de conformare, actualizate în funcţie de calendarul de monitorizare (…)”.
SC Aquaterm SA are un laborator acreditat pentru realizarea analizelor menţionate în scrisoarea DSP, dar nu are contract cu Primăria Albeşti. Pe site-ul Primăriei nu există date referitoare la calitatea apei şi nici vreo hârtie nu e afişată la sediul instituţiei.
„Apa de la Albeşti e potabilă”, ne asigură însă primarul comunei, Vasile Sava. În ceea ce priveşte Brăteştiul, primarul ne-a spus că „s-a luat o probă acum câteva zile iar rezultatele vor veni azi sau mâine (vineri sau sâmbătă)”.
La puţin timp după prima discuţie primarul Sava a revenit cu precizări. „Am primit telefon de la Direcţia de Sănătate Publică şi ni s-a spus că apa e potabilă. Luni vor veni şi rezultatele scrise”, a spus edilul din Albeşti, care a precizat că are contract cu DSP Argeş pentru analiza apei.