Bugetul participativ a fost aprobat de Consiliul Local
Orice cetățean care locuiește la Curtea de Argeș și vrea să se construiască un loc de joacă în cartierul lui, să fie reparată o stradă sau orice altă investiție pe care vrea să o facă administrația locală în oraș are, de acum, posibilitatea să facă un proiect și să-l supună votului concetățenilor. ”Proiectul de hotărâre privind unele măsuri pentru derularea procesului de bugetare participativă la nivelul municipiului Curtea de Argeș” a fost aprobat de Consiliul Local la ședința ordinară a lunii iulie care a avut loc săptămâna trecută.
Ce zice PNL
Organizația locală a PNL a emis următorul comunicat de presă pe acest subiect.
”A fost aprobat în ședința de Consiliu Local din Curtea de Argeș proiectul PNL privind bugetarea participativă.
De la preluarea mandatului, prin implicare, negociere directă și constructivă, prin comunicare am reușit ca un proiect blocat de peste un an și jumătate să devină realizabil.
Astăzi (miercuri – n.a.) s-a aprobat, în cadrul ședinței Consiliului Local derularea procesului de bugetare participativă, care este deja implementat cu succes în multe orașe și municipii din țară.
Principalele puncte, propuse de PNL Curtea de Argeș, privind regulamentul au fost acceptate având la bază idei bazate pe necesitățile reale ale locuitorilor și oferind exemplele altor proiecte realizate.
Fiecare cetățean poate depune un proiect, într-unul dintre domeniile eligibile, lista acestora fiind extinsă cu propunerile noastre: infrastructură (străzi, alei, locuri de parcare; educațională și socială; sănătate și sport), parcuri, spații verzi, locuri de joacă, amenajare spații publice, digitalizare, smart city, turism, urbanism și arhitectură.
Printre punctele propuse și acceptate a fost modificarea numărului de voturi pentru acceptarea unui proiect, de la 5000 la 500/proiect, bugetul proiectului este acum de minim 25.000 lei și maxim 100.000 lei inclusiv TVA față de maxim 25.000 lei/ proiect, aprobarea modelului fișei de proiect.
Calendarul proiectului cuprinde 6 etape:
– Depunerea proiectelor : 01-31.08.2022
– Evaluarea și analiza proiectelor: 01-30.09.2022
– Afișarea listei cu proiectele eligibile și a celor respinse: 01-10.10.2022
– Studierea proiectelor eligibile pentru votul ulterior: 15-30.10.2022
– Votul cetățenilor : 01-30.11.2022
– Publicarea listei finale a proiectelor: 01-15.12.2022
Toate informațiile vor fi disponibile pe site – ul Primăriei Curtea de Argeș.
Fiecare dintre dumneavoastră își poate pune amprenta, fiind parte a comunității!”, spune Cosmin Petrescu președintele PNL Curtea de Argeș.
Ce zice USR
Organizația locală a USR este, însă, de altă părere. ”Cum confiscă PNL și PSD un proiect al societății civile și îl îngroapă definitiv”, trasmite Bogdan Marina, consilier local și președinte al USR Curtea de Argeș.
”Bugetul participativ ar fi trebuit să fie un instrument al cetățenilor și o metodă de a-i implica în viața comunității. Am depus 10 amendamente la acest proiect, cele mai multe asemănătoare cu solicitările cetățenilor sau ale diferitelor ONG-uri. Toate au fost respinse în bloc de PSD și PNL fără argumente. Singura motivație pe care au putut-o aduce a fost că amendamentele au fost scrise pe aceeași pagină și nu separat. Printre altele au păstrat pragul de minim 500 de voturi pentru a valida un proiect și sistemul de vot alambicat menit de asemenea sa îngreuneze participarea. Mai jos vedeți ce s-a întâmplat la Pitești chiar și cu o platformă online care ușurează votul. Niciunul din proiectele propuse de cetățeni nu ar fi trecut, nici măcar într-un oraș cu o populație de 5 ori mai mare și cu un sistem de vot online normal pentru anul 2022. Ce poți aștepta de la o primărie care folosește oficial o adresă de email pe yahoo? Ce poți aștepta de la un PNL care a făcut mereu opoziție atunci când nu avea șanse iar când ar fi putut schimba ceva iar când votul lor putea conta au lipsit sau s-au răzgândit? Deviza lor, a vechii clase politice în general, vedem noi mai încolo”, se arată în comunicatul citat.