E clar. Curăţenia oraşului va fi mai prost făcută şi mai scumpă.

De ieri a devenit un fapt. Salubritatea oraşului va fi făcută mai prost dar pe bani mai mulţi. Ieri Consiliul Local a aprobat detaliile legate de activitatea noii firme a municipalităţii, SC Salubritate Publică Urbană Curtea de Argeş SRL, detalii referitoare la dotările societăţii şi la ce anume va face ea. De făcut, va face ce făcea şi sectorul Salubritate al Serviciului Public de Gospodărire Comunală, adică va mătura străzile cu aceleaşi „dotări” nemaipomenite, măturile de nuiele, şi va aduna la iarnă zăpada. Problemele au apărut la utilajele necesare, directorul Serviciului Public nedorind să-i dea colegului său de la Salubritate Publică ceva scule, pe motiv că îi trebuie şi lui.

Aşadar, cu preţul scăpării de şomaj a vreo 40 de inşi de la Serviciul Public, vom avea curăţenie pe sponci, în ciuda optimismului exagerat manifestat de unii dintre juriştii din Primărie. Facturile noii firme vor fi decontate lunar, iar starea de curăţenie va putea fi verificată zilnic de cetăţeni. Ceea ce la început părea o soluţie magică, de a ţine nişte oameni la serviciu, chiar şi pe salarii micşorate cu 25 la sută, s-a transformat în coşmar pentru edilii care văd acum că nu au bani să ţină aceiaşi oameni la muncă, la noua firmă. Joburile lor costă mult bugetul local – facturile prezentate vor conţine inevitabil TVA-ul de 24 la sută, iar lefurile lor, dările către stat. În plus, societatea va trebui să plătească impozite, secretară, contabil, paznic şi ce angajaţi or mai fi necesari pentru buna funcţionare. Şi cu sediul sunt probleme, directorul susţinând că spaţiul propus, la fosta biobază, nu ar fi tocmai potrivit pentru birourile unei firme, cum nu mai sunt potrivite nici măturile de nuiele, nici tractoarele vechi de 40 de ani sau cuierul pom care e trecut la capitolul „înzestrările noii firme”.

Ne-am furat-o din nou, dacă e să folosesc un limbaj deloc academic. Am salvat câteva posturi şi o să înotăm în gunoaie. De fapt, nu despre posturile celor de la Serviciul Public e vorba. Ei ar fi câştigat, probabil, mai mult dacă erau trecuţi în şomaj, ci despre cele ale unora din Primărie. După cum am mai scris în acest colţ de pagină, am dat bruma de curăţenie pe posturile călduţe ale unor funcţionari dintre cei care au fost angajaţi pe pile şi care, probabil, nu ar face faţă într-o firmă adevărată sau unui concurs pe post organizat pe bune.

Eu sunt convinsă că discuţiile aprinse de ieri de la şedinţa de Consiliu Local reprezintă doar un început. Ori de câte ori cineva va sesiza un ales că pe o stradă e mizerie, că nu se mai mătură aşa cum se mătura pe vremea când curăţenia era asigurată de Serviciul Public va fi scandal, iar unii dintre consilieri vor zice că ei nu au fost de acord cu această „soluţie magică” şi vor arăta cu degetul către colegi. De asemenea mai cred că această firmă va constitui un subiect gras pentru campania electorală pentru alegerile locale de peste doi ani. Cât de mare va fi amploarea discuţiilor, asta se va vedea după ce directorul societăţii menţionate va face angajările de secretară, contabilă şi, de ce nu, şofer sau şef de birou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email