Arhiepiscopia nu a făcut asta până acum pentru că nu a primit cadastrul de la Primărie, susţine Caliopie
„Nu aveau nevoie de cadastru în anul 2000, când au primit în administrare Ruinele şi terenul”, spune viceprimarul Ştefan Dumitrache
Ctitorită în jurul secolului al XIII-lea, Biserica Sân Nicoara făcea parte din vechea incintă a Curţii Domneşti de la Curtea de Argeș. Asociată temporal cu cele mai vechi biserici din România – biserica din Densus, din Strei și din Ribița, originea bisericii Sân Nicoară este asociata popular cu Marghita, soția legendarului Negru Voda, sau cu Doamna Clara, soția voievodului Nicolae Alexandru Basarab și mama vitregă a lui Vlaicu Vodă.
Vitregite de timp, de vreme și mai ales de către oameni, zidurile de la Sân Nicoară se încăpățânează să stea-n picioare. Salvate de la demolare de Alexandru Odobescu ce a oprit un preot și câțiva localnici ce demolau biserica pentru valorificarea cărămizilor, aduse din nou în atenția publica prin munca doamnei Elena Georgescu și a domnului N. Stoenescu ce au realizat studiile de restaurare (…), zidurile de la Sân Nicoară continuă să reziste și să aștepte cuminți – vremuri mai bune sau ceva mai mult respect pentru istorie (visitcurteadearges.ro).
Ruinele San Nicoară au revenit în atenţia comunităţii locale după ce reprezentanţii societăţii civile au solicitat admnistraţiei locale să ia măsuri, pentru că altfel monumentul va dispărea în curând.
Astfel, patru ONG-uri au cerut „Bugetarea unei sume corespunzătoare pentru îndeplinirea de către primar și consiliul local a obligațiilor prevăzute de art. 36 alin 1 litera b), art. 45 alin 1, litera b) și litera E) legea 422/2001 a monumentelor istorice cu privire la ruinele San Nicoară pentru paza, integritatea și protecția acestui monument. Este de notorietate degradarea monumentului, iar faptul ca nu este păzit, nici îngrijit îl face să devină un loc periculos și insalubru pentru vizitatori și localnici. Cărămizile cad, pereții sunt mâzgăliți cu spray, pe acoperiș cresc copaci și buruieni, interiorul e folosit drept toaletă publică, iar acestea nu pot continua într-un oraș cu pretenții la titulatura de ”oraș regal”.
Arhiepiscopia le are în administrare din anul 2000
Povestea Ruinelor şi a parcului este încâlcită şi veche. Ele au fost date în adminstrarea Arhiepiscopiei în anul 2000, spune viceprimarul Ştefan Dumitrache. „Acea hotărâre nu a fost revocată, nu avea termen, aşa că Ruinele San Nicoară plus teren sunt în administrarea Arhiepiscopiei, ceea ce se întâmplă acolo este problema lor”, ne-a spus Dumitrache. Pe de altă parte, fostul secretar general al municipiului, Radu Chirca afirma în 2016 – „Ruinele San Nicoară şi terenul care le înconjoară sunt în administrarea administraţiei publice locale”. La o şedinţă a Consiliului Local din septembrie 2016 Radu Chirca a citit ultima hotărâre de Consiliu Local, din 2009, prin care se menţinea „dreptul de administrare a monumentului istoric « Ruinele San Nicoara » şi a terenului aferent în suprafaţă de 1200 m.p. acordat Episcopiei Argeşului şi Muscelului prin H.C.L. NR.57/2002 , în scopul restaurării şi conservării monumentului”, dar cu o condiţie şi anume „beneficiarul dreptului de administrare se obligă să înceapă lucrările de restaurare în termen de cel mult 1 an de la data prezentei”.
„Din 2009 a trecut mai mult de un an, şi nu au început lucrările, aşa că au pierdut dreptul de administrare”, a mai spus atunci Radu Chirca.
„Nu am primit documentele!”
„Nu am primit cadastrul pentru teren şi Ruine nici acum, nu am putut face nimic. Ar fi putut fi gata azi, daca aveam cadastrul”, spune însă arhimandritul Caliopie Ichim. „Noi am depus proiectul încă din 2010 şi l-am dat şi actualului primar. Pe vremea primarului Nicolae Diaconu am fost la o şedinţă de Consiliu cu echipa de proiectare şi l-am prezentat. Pe 2 februarie 2017 am fost la o şedinţă la care s-a discutat despre strategia de dezvoltare a oraşului, ce puteam face mai mult de atât?! Sunt cinci ani de atunci, şi tot nu am primit cadastrul. Şi atunci ne-am exprimat disponibilitatea”, a mai afirmat Caliopie. „Vrem să restaurăm ruinele San Nicoară!”, a adăugat acesta.
„Nu era nevoie de ele!”
Viceprimarul Dumitrache, care s-a ocupat îndeaproape de subiect, mai ales că a fost şi directorul Muzeului Municipal, spune că ştie bine cum stau lucrurile. „În 2000 nu era nevoie de cadastru, era suficientă o schiţă cadastrală, abia din 2016 a devenit obligatoriu. Cadastrul este făcut, sigur că este, că l-au cerut sau nu, asta nu ştiu. Ştiu însă că dacă voiau puteau să facă”, afirmă viceprimarul. Arhiepiscopia a înconjurat cu un gard parcul, mai mult decât aveau în administrare, mai spune acesta.
Între timp, monumentul se degradează încet dar sigur. Au crescut copăcei pe ziduri, gardul este sinistru, iar Primăria, în calitate de proprietar, a curăţat parcul. Ruinele însă vor dispărea curând. Păcat…
Dumitrache este un mare pampalau care nu a lăsat nimic în urma lui. Pe unde a fost a profitat în nume propriu și al familiei; după el potopul. NIMICUL hăhăie obscen pe unde apuca încercând sa facă pe marele cunoscător. Mare plasă iau argeșeni cu specimenul de nimic!