„Ruinele de la San Nicoară sunt în administrarea Primăriei”, a declarat primarul Constantin Panţurescu. Problema este că ruinele şi parcul care le înconjoară arată deplorabil după ce vreme de 14 ani au fost în administrarea Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului. „Turiştii care vin în oraş mă întreabă mereu de ce lăsam un aşa parc şi un aşa monument în halul acela”, a mărturisit Dumitru Grecu, proprietarul pensiunii de patru stele aflate în apropierea ruinelor.
Un proiect născut mort
Vă reamintim că în anul 2002, Consiliul Local Curtea de Argeş a hotărât să dea în administrare Eparhiei Argeşului şi Muscelului Ruinele San Nicoară, precum şi suprafaţa de 1200 metri pătraţi teren, iar şapte ani mai târziu, printr-o nouă hotărâre, s-a aprobat menţinerea în administrarea Eparhiei a Ruinelor San Nicoară şi a terenului aferent.
Potrivit unui comunicat de presă emis de Eparhie, în perioada 2002-2007 s-au făcut adrese la Ministerul Culturii şi Cultelor, Direcţia Monumente Istorice pentru obţinerea avizului în vederea începerii lucrărilor de restaurare. Direcţia Generală Patrimoniu Cultural Naţional – Direcţia Monumente Istorice şi Arheologie şi-a dat acordul pentru propunerea de reîntregire volumetrică a Bisericii Ruinele San Nicoară, iar apoi s-a primit aviz favorabil privind intervenţii urgente la Biserica San Nicoară, în vederea efectuării cercetărilor, a investigaţiilor şi a sondajelor de specialitate, pe baza cărora urma să se decidă propunerea de restaurare, se arată în comunicatul citat.
Însă, în afara gardului care împrejmuieşte parcul, poarta fiind închisă cu lacăt, a schelelor care au fost puse pentru o perioadă pe ruine şi, din când în când, mai rar, a unei salubrizări minimale, Arhiepiscopia nu a făcut nimic.
Acum, municipalitatea trebuie să găsească bani ca să repună în circuitul turistic aceste ruine şi parcul.