După topirea zăpezii au „înflorit” gunoaiele

La Curtea de Argeş nu a mai nins serios din primele zile ale lunii decembrie a anului trecut, iar în mare parte zăpada s-a topit. Însă, din păcate, acest lucru scoate la iveală o faţă mai puţin dorită a municipiului nostru. În urma topirii zăpezii, în mai multe zone din oraş au „răsărit” grămezi de gunoaie. Pe la colţurile blocurilor, în zonele mai ferite, pe sub şi lângă bănci şi alături de coşurile de gunoi montate pe Bulevardul Basarabilor zac aruncate pe jos pet-uri, ambalaje de carton sau alte mizerii.
„Zăpada acoperă mizeria, dar nu pe tot timpul anului”
De cele mai multe ori oamenii caută locurile mai ferite pentru a arunca sacii de gunoi menajer. Astfel, aproape în fiecare zi aleile care pleacă din bulevardul Basarabilor spre strada 1 Decembrie sunt pline de gunoaie. Cei care trec pe acolo sunt revoltaţi de acest lucru. Oamenii spun că până şi scutecele copiilor sunt aruncate chiar pe trotuar. „Nici nu-mi vine să mai trec pe aici. Zi de zi dau cu ochii de aceşti saci de gunoi care sunt aruncaţi pe alee. Este o mizerie de nedescris pe aici şi sunt zile când nu ai pe unde să calci. Degeaba se face curăţenie ziua, pentru că seara vin unii şi aruncă gunoiul. Mi-ar fi ruşine să fac acest lucru. Nu pot înţelege de ce fac unii aşa ceva. Este păcat că nu suntem în stare să păstrăm curăţenia, deşi locuim cu toţii în oraş”, spune Ionel P., un pensionar din municipiu. De asemenea, de-a lungul aleii care duce către sediul Poliţiei Municipiului, în grădina din apropiere sunt aruncate foarte multe gunoaie. Cetăţenii spun că acest lucru se întâmplă de foarte mult timp, dar acum se văd mai bine pentru că s-a topit zăpada care le acoperea. „Când a nins prima oară îmi era drag să mă plimb pentru că totul era şi alb şi părea curat. Însă, acum se vede adevărata faţa a oraşului. Zăpada acoperă mizeria, dar nu tot timpul anului. Aici în zona asta sunt mereu gunoaie aruncate. Trece omul spre serviciu şi lasă gunoiul la întâmplare. Nu stă nimeni să te urmărească ce faci cu sacul de gunoi. Acest lucru ţine de educaţia fiecăruia”, spune un bărbat care trece prin zonă.  
Coşurile de gunoi stradale, transformate în pubele
Grămezile de gunoi nu lipsesc nici de pe bulevardul Basarabilor. Deşi coşurile de gunoi au fost schimbate, câinii reuşesc, este adevărat, cu un efort mai mare, să tragă afară pungile de gunoi menajer lăsate acolo de cei care locuiesc în zonă. În ciuda faptului că angajaţii Salubrităţii Publice Urbane fac zilnic curat pe Bulevard, la primele ore ale dimineţii gunoaiele sunt împrăştiate pe trotuar. „Aici e vina celor care locuiesc în blocurile din apropiere. Să nu-mi spuneţi că vine altul din altă parte cu gunoiul după el. Când ies din casă, în loc să meargă la pubele vin şi bagă sacul aici. Bineînţeles că vin câinii care răscolesc şi împrăştie totul. Vezi pe trotuar coji de cartofi, mâncare stricată, foi de ceapă şi alte lucruri. Se face curăţenie ziua, dar dacă aruncă cineva gunoiul seară până dimineaţă se alege praful”, spune Costel M., din Curtea de Argeş.
„Au aruncat murăturile pe geam”
Nici în cartierele municipiului situaţia nu este prea mult diferită. Cum simţul civic a cam dispărut de la argeşeni, nimeni nu se mai ocupă de îngrijirea spaţiilor verzi de lângă blocuri, astfel că şi ele s-au umplut de fel de fel de resturi aruncate pe geam de locatarii lipsiţi de bunele maniere. „Unii nu au bun simţ şi culmea, mai sunt şi vecini. Eu stau la parter şi de câteva zile am la geam tot felul de mizerii. Au aruncat pe geam până şi murăturile, ca să nu mai vorbesc de pet-uri şi alte hârtii. Înainte mai făceam curat, dar când văd cum stau lucrurile îmi vine să mă lipsesc. Şi nu e doar aici aşa. Mai sunt locuri prin cartier unde se aruncă gunoiul. Sunt 100 de metri până la pubele şi ei îl lasă după colţul blocului. Sunt ani de zile de când se întâmplă la fel”, spun mai mulţi cetăţeni care locuiesc în cartierul Confarg.
Mai în glumă, mai în serios, oamenii spun că aşteaptă să ningă din nou, pentru ca oraşul să fie „curat”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email