După 20 de ani…

La sfărşitul săptămânii trecute o importantă delegaţie din oraşul înfrăţit Nevers a venit  la Curtea de Argeş pentru a sărbători alături de argeşeni aniversarea a 20 de ani de relaţii neîntrerupte între cele două oraşe şi împlinirea a 20 de ani de existenţă a Asociaţiei de Prietenie Argeş – Nevers.
Sâmbătă dimineaţa, pe terasa de la Romarta, Christophe Rageneau şi Frédéric Hanser au prezentat în faţa celor mai mici locuitori ai orașului secretele fabricării produselor din ciocolată. Martorii evenimentului spun că ciocolata oferită cu generozitate de artizanii francezi a fost delicioasă. Peste drum, o demonstraţie de pétanque, joc sportiv popular francez, a încercat să atragă cât mai mulţi curioși. Aceștia nu au încetat să apară, în marea lor majoritate foarte tineri, astfel că s-a proiectat deja o competiţie între școlile din oraș.

Nevers, pur şi simplu

La ora amiezii a fost deschisă la Casa de Cultură expoziţia de fotografie “Nevers, pur și simplu” a membrilor Cine-Photo Club-Nevers, prilej pentru cei prezenţi de a face cunoștinţă cu orașul înfrăţit surprins cu măiestrie în imagini sugestive. Intre timp, reprezentanţii Primăriei din Nevers s-au bucurat de peisajele încântătoare ale munţilor Făgărași și au vizitat hidrocentrala Vidraru.
In cadrul reuniunii festive care a adunat laolaltă reprezentanţi ai municipalităţilor din Curtea de Argeș și Nevers, consilieri locali și membri ai asociaţiilor de prietenie, au fost amintite cele mai importante momente ale celor 20 de ani. Un film retrospectiv a sporit semnificaţiile sentimentale ale aniversării.
Prezenţi la întâlnire, primarii care au fost martori ai acestor evenimente au subliniat ceea ce a înseamnă această înfrăţire pentru români și francezi deopotrivă, cu toţii angrenaţi într-o construcţie dificilă dar plină realizări. Rând pe rând domnii Constantin Ghigheanu, Cladiu Pelinescu și Gheorghe Nicuţ au împărtășit emoţiile momentului aniversar. Jacqueline Boujon a vorbit despre marea familie Curtea de Argeș-Nevers și despre perspectivele acestei relaţii trainice. In discursul său domnul Alain Fremont mulţumea călduros celor care au făcut ca această înfrăţire să fie un semn al solidarităţii și prieteniei locuitorilor din Nevers cu o ţară francofonă și profund francofilă și a exprimat onoarea de a fi printre argeșeni alături de întreaga delegaţie franceză. «  A veni la Curtea de Argeș înseamnă prietenie și o mare onoare în același timp. A reveni la Curtea de Argeș înseamnă că ne-am asumat angajamentul și responsabilitatea de a spune că avem dorinţa de a rămâne împreună », a mai subliniat distinsul oaspete. Doamna deputat Martine Carrillon Couvreur a ţinut să mulţumească asociaţiilor care depun eforturi deosebite, care dau dovadă de imaginaţie și sacrificiu pentru ca înfrăţirea dintre cele două orașe să fie mereu vie. Primarul Nicolae Diaconu a spus la rândul său că această legătură durabilă și solidă se datorează în principal faptului că, atât la Curtea de Argeș cât și la Nevers, oameni de suflet vibrează la unison și își pun o parte din timpul lor în slujba relaţiilor dintre cele două comunităţi. « Suntem mândri că putem spune tuturor că la Nevers avem prieteni adevăraţi. Ca martori ai acestei frumoase povești de prietenie suntem datori să o purtăm spre viitor la fel de intens și de sincer », a concluzionat acesta.

Premiul Michele Courtinot, acordat Cristinei Heroiu

În încheierea acestei reuniuni Asociaţia de Prietenie Argeș-Nevers a acordat Cristinei Heroiu  de la Colegiul Naţional Vlaicu Vodă tradiţionalul premiu Michele Courtinot, premiu care poartă numele  primei președinte a asociaţiei de prietenie din Nevers și care răsplătește anual pe cel mai bun elev de liceu din oraș. Cristina, elevă în clasa a XII-a, a obţinut menţiune la olimpiada naţională de limba franceză, a participat la concursuri de limba latină și are media generală 10.   
Ziua de duminică a început cu o vizită la Spitalul Municipal din Curtea de Argeș. Au fost evidenţiate progresele importante făcute în modernizarea diferitelor secţii și în dotarea cu echipament inclusiv prin efortul celor din Nevers, dar și dificultăţile prin care trece spitalul.  De aici oaspeţii francezi însoţiţi de gazdele lor au plecat spre Complexul Muzeal Golești unde au petrecut o zi de neuitat și mai apoi au vizitat centrul orașului Pitești.
Vizita prietenilor din Nevers s-a încheiat cu o ședinţă comună de lucru și cu o seară amicală menită să trezească peste ani amintiri la fel de puternice ca cele trăite până acum.
Marian DUCĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email