Duminică se sărbătoresc Rusaliile

Creştinii ortodocşi din municipiul nostru sărbătoresc, duminică, la 50 de zile după Paşti, Rusaliile sau Cincizecimea, unul dintre marile praznice împărăteşti ale Mântuitorului, în care a fost alcătuită prima comunitate creştină, nucleul Bisericii de mai târziu.
Duminica Cincizecimii, numită în popor şi Duminica Mare, este sărbatoarea anuală a pogorârii Sfantului Duh peste Sfinţii Apostoli. Sărbătoarea cade întotdeauna la zece zile dupa Înălţare sau la 50 de zile dupa Paşti, când a avut loc evenimentul sărbătorit şi când evreii îşi serbau şi ei praznicul Cincizecimii. Este, totodată, sărbătoarea întemeierii Bisericii creştine, pentru că, în aceeaşi zi, în urma cuvântării însufleţite a Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creştinism aproximativ 3.000 de oameni, care au alcătuit cea dintâi comunitate creştină din Ierusalim.
Legat de această sărbătoare există şi o serie de tradiţii şi obiceiuri, pe care oamenii le păstrează şi astăzi.  În cinstea acestei duminici, flăcăii aduc frunze de tei din păduri, care, sfinţite, devin tămăduitoare şi feresc gospodăriile de grindină sau duhuri rele. De Rusalii se dau de pomană vase de lut sau de porţelan, căni, străchini şi vase de lemn, împodobite cu flori şi umplute cu lapte, vin sau apă. În unele sate, ritualul e cunoscut sub numele de Moşii de vară şi începe încă din sâmbăta dinaintea Rusaliilor. De asemenea, în alte zone se ţine obiceiul numit „udatul fetelor”. Tradiţia spune că doar fetele ce vor fi udate vor fi frumoase şi sănătoase.
 Superstiţii de Rusalii n Se poartă pelin la brâu sau în sân pentru a fi ferit de mânia Ielelor; n Cine merge la câmp de Rusalii va fi pedepsit cu boala zisă amorţeală, dambla, vărsat de vânt sau ologeală; n De Rusalii nu e bine să te urci în arbori sau în locuri înalte şi nici să călătoreşti departe de casă; n La porţi şi în case se pun flori, frunze de tei sau de nuc; n De Rusalii să nu se certe nimeni, căci e luat de Iele; n E bine să ai la tine trei fire de usturoi, în sân sau la brâu; n De la Duminica Rusaliilor, timp de nouă săptămâni, nu se mai culeg ierburi de leac; n Dacă în noaptea de Rusalii vei dormi sub cerul liber sau daca te vei duce la fântână, vei cădea sub puterea Ielelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email