Drumul banilor de la Curtea de Argeş la Bacău

Încredinţările directe pe care le face Primăria Curtea de Argeş pot constitui obiectul sau subiectul unui roman sau al unui dosar gros. Ziarul nostru a scris pe larg despre cum se procedează şi cine le primeşte, dar nimeni nu face nimic, nici măcar cei de la Primărie, care continuă în stilul care i-a consacrat. Ieri am publicat o anchetă pe tema încredinţării directe către o firmă din Bacău care aparţine unei tinere care e plecată în Italia, firmă care are ca principal obiect de activitate comerţul cu ridicate al produselor textile, şi a cărei cifră de afaceri a fost anul trecut cam zece la sută din valoarea contractului pe care Primăria Curtea de Argeş i l-a făcut cadou cu mare largheţe. Situaţia este de-a dreptul aberantă atâta vreme cât oricine are vreo legătură cu achiziţiile publice ştie cum se face legal atribuirea directă şi în ce condiţii.
Sigur, la Curtea de Argeş criteriile sunt altele, după cum ne-a spus la un moment dat dl. Porceanu, de la Investiţii. L-a luat gura pe dinainte şi a mărturisit că se mai uită pe net, mai întreabă în stânga şi în dreapta, mai mult în stânga probabil, şi uite aşa trimite cerere de ofertă şi o alege şi pe cea mai bună sau mai ieftină. Dl. primar Diaconu nu mai răspunde la telefon şi nici nu mai face conferinţe de presă la care să răspundă unor întrebări de genul – are vreo legătură cu atribuirea directă faptul că şi domnia sa îşi face parc fotovoltaic în acelaşi timp cu cel care se face pentru municipiu, şi care este numele firmei care asigură consultanţa pentru propria-i afacere?! Care e drumul banilor de la Curtea de Argeş la Bacău, cum ajung ei acolo, făcând haltă pe unde, pe la care alte buzunare?! De asemenea, îl întreb pe dl. primar, de unde ştie domnia sa că domnişoara sau doamna care este studentă la arhitectură şi care şi-a făcut firmă cu un singur angajat poate să asigure managementul proiectului în valoare de milioane de euro?! Cum de s-a gândit să-i dea direct 1,2 miliarde când cifra de afaceri pe anul trecut a fost de aproape 30 de milioane, bani făcuţi din comerţul cu ridicate al hainelor?! Cred că sunt întrebări legitime, la care dl. primar este obligat să răspundă. Numai că nu o face.
Pot să înţeleg, dată fiind perioada prin care trecem şi evenimentele de care ne apropiem, că banii pleacă de la Curtea de Argeş dar nici măcar nu ajung la Bacău, ci se opresc, spre exemplu, la Bucureşti. Pot să fac orice speculaţie atât timp cât dl. primar nu crede că argeşenii merită un răspuns. Aparenţele, cel puţin, sunt în favoarea celor pe care le-am scris mai sus, sau firma din Bacău este cea mai bună în domeniu, numai că nimeni în afara dlui. primar nu ştie asta. Şi atunci mă întreb din nou cum a aflat dl. Diaconu acest lucru şi de ce nu ni-l spune şi nouă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

RSS
Follow by Email