Dr. Nicolae Radu, sancţionat pentru „nerespectarea legislaţiei sanitar veterinare”

Direcţia Generală Control, Antifraudă, Inspecţii, a trimis la Prefectura Argeş o adresă în care scrie că ar fi „elemente care să influenţeze desfăşurarea licitaţiei (…) în sensul creării de condiţii artificiale în vederea obţinerii de fonduri europene”

 

Scandalul legat de licitaţiile pentru concesionarea păşunilor alpine ale municipiului Curtea de Argeş este departe de a fi stins. Crescătorii de animale Dan Petrescu, Ioan Sterp şi Gheorgeh Dănuleţiu au sesizat Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Direcţia Generală Control, Antifraudă, Inspecţii cu privire la unele nereguli făcute la înregistrarea animalelor din exploataţiile fermierilor în baza de date RNE (Registrul Naţional al Exploataţiilor).

O echipă mixtă de control de la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), de la Direcţia Generală Control, Antifraudă, Inspecţii, consilieri ai Ministerului Agriculturii şi specialişti de la Direcţia Sanitar Veterinară Argeş au verificat sesizările făcute şi au trimis Prefecturii Argeş o adresă, însoţită de nota de control făcută de echipa mixtă, în vederea luării de măsuri. „Având în vedere că aspectele semnalate de echipa mixtă de control, dar şi cele menţionate în Nota de control întocmită de ANSVSA, pot constitui elemente care să influenţeze derularea licitaţiei organizată de Primăria Curtea de Argeş, în sensul creării de condiţii artificiale, în vederea obţinerii de fonduri europene, vă rugăm să luaţi măsurile ce se impun, potrivit competenţelor de care dispune instituţia dumneavoastră”, îi scrie Ioan Sorin Petrescu, director general adjunct în cadrul Direcţiei Generale Control, Antifraudă, Inspecţii prefectului de Argeş.

Ce zic organele de control

„Se conturează o suspiciune rezonabilă cu privire la înţelegerea/colaborarea anterioară între medicul veterinar de liberă practică împuternicit dr. Nicolae Radu şi proprietarul exploataţiei (…)dna. Amalia Cristescu, privind nerespectarea cerinţelor de identificare şi înregistrare a datelor privind animalele. (…) Considerăm că în judeţul Argeş (…)  activitatea de identificare şi înregistrare a animalelor nu este realizată de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit conform prevederilor legale în vigoare”, scriu specialiştii care au sosit în control la Curtea de Argeş.

Aceştia au constatat, printre altele, că „pentru un număr de aproximativ 1248 capete, activitatea de identificare şi înregistrare a animalelor a fost efectuată după o perioadă de până la 13 ani de la naşterea acestora. Pentru toate aceste animale medicul veterinar a efectuat activitatea de identificare şi înregistrare fără a respecta prevederile legale în vigoare. (…) Având în vedere faptul că pentru aceste animale nu se cunoaşte originea, trasabilitatea de la naştere până la data identificării şi înregistrării şi nici cohorta acestora, medicul veterinar ar fi trebuit să înştiinţeze DSVSA Argeş. (…) Din declaraţia medicului reiese că DSVSA a avut cunoştinţă de identificarea cu întârziere a acestor animale”.

Printre măsurile propuse se numără „sancţionarea doctorului Nicolae Radu” şi efectuarea unui control de fond la Cabinetul său.

 

Licitaţiile pentru cele două păşuni, Podu Giurgiului şi Năneasa, au avut loc la Curtea de Argeş în luna aprilie. Pășunea Podul Giurgiului are o suprafață păşunabilă de 610.60 hectare, iar pășunea Naneasa are o suprafață păşunabilă de 105,96 hectare. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email