Două soluţii pentru redresarea Aquaterm – 20 de milioane de euro sau un operator regional

Aquaterm, societatea de apă canal de la Curtea de Argeş, este una dintre cele mai slabe din ţară, din toate punctele de vedere. Personalul nu este numeros, dar cheltuielile cu salariile sunt mari în comparaţie cu încasările. E nevoie de zeci de milioane de euro, peste 20, doar pentru ca reţelele să ajungă la un stadiu acceptabil, şi de alte zeci pentru staţia de epurare care acum practic nu există decât pentru paznicii care trebuie să stea pe acolo, să apere zidurile prăbuşite. La staţia de captare de la Oeşti e nevoie de o altă filosofie, de alte pompe şi de un alt sistem de captare. La staţia de tratare de la Cerbureni trebuie făcut ceva urgent. Pe scurt acestea sunt informaţiile transmise săptămâna trecută membrilor Adunării Generale a Aquaterm (AGA)de către specialiştii firmei care au evaluat societatea de apă canal şi au creionat perspectivele pe care aceasta le are. De fapt, foarte puţini membri ai AGA au asistat la prezentare iar perspectivele sunt cam puţine şi mici – ori activitatea de apă canal e preluată de un operator regional (RAJA Constanţa sau SA Apă Canal de la Piteşti) ori Aquaterm găseşte soluţii financiare, cu ajutorul Consiliului Local, pentru cele câteva zeci de milioane de euro care îi trebuie mâine ca să înceapă să stopeze dezastrul. Acestea sunt, pe scurt, concluziile la care au ajuns specialiştii angajaţi de Primărie să desluşească încurcăturile de la Aquaterm.

O Adunare agitată. Şi aproape inutilă.

Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) Aquaterm de săpătmâna trecută a fost agitată, iar membrii ei, consilierii locali, s-au plâns încă de la început de lipsa juriştilor la şedinţă. Secretarul Primăriei a refuzat să participe, pentru că nu are nicio treabă cu Aqatermul, iar juristul societăţii e consilier local şi deci membru al AGA. Complicat.

S-au spus multe, aleşii s-au plâns de halul în care a ajuns Aquaterm, de parcă nu ar fi societatea Consiliului Local, s-au văitat că societatea are cinci instalatori şi zeci de angajaţi la Comercial şi s-a punctat faptul că nu există la Aquaterm o maşină care să-i transporte pe muncitori la avarii şi nici măcar un aparat de sudură prin electrofuziune, absolul necesar pentru intervenţii. Din nou, de parcă nu Consiliul Local ar fi trebuie să aibă grijă de apa şi canalul pe care le plătesc cetîţenii. Şi cu plata este o problemă. Tariful actual nu este cel mai mare din ţară, aşa cum se spune, şi, conform unor studii, argeşenii încă mai pot suporta o dublare sau o triplare a acestuia, sau cel puţin aşa susţin specialiştii care au făcut analiza din care am citat mai sus. Cert este că în Consiliul Local s-au format două tabere, cea care este pentru preluarea de către un operator regional şi cea care este împotrivă. Câţiva consilieri nu s-au decis încă de partea cui să fie.

Un studiu riguros şi rece

Revenind la studiul din care am citat mai sus. După cum aţi aflat din ziarul nostru, contractul pentru realizarea unui „Studiu de evaluare a performanțelor financiare și operaționale a SC AQUATERM AG98 SA” , atribuit BDO BUSINESS ADVISORY (societate înfiinţată în 1992, cu o cifră de afaceri în 2017 de 5.711.368 de lei, şi care se ocupă cu „Activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management”) , a presupus mai multe lucruri – „Evaluarea performaţelor financiare și operaționale, Compararea performanțelor cu operatorii regionali din sector; Analiza de suportabilitate a populației; Analiza conformării la Directiva apei potabile și Directiva apelor uzate; Analiza posibilităților de conformare (estimare generală a nevoii de investiții, resurse financiare disponibile, capacitate de implementare investiții, etc),Analiza bonității financiare; Analiza perspectivelor de dezvoltare sustenabilă”.

Studiul a fost comandat „în vederea eficientizării activităţii Aquaterm”, în cadrul acestuia urmând să fie  analizate „performanțele financiare și operaționale pe ultimii 5 ani de activitate, inclusiv perspectivele de dezvoltare”.   Specialiştii şi-au făcut treaba şi au arătat celor, puţini, din păcate, care au fost interesaţi, locul în care se află acum Aquaterm. Un studiu rece, riguros şi exact.

Câteva date triste

Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) ia în calcul o populaţie a aglomerării urbane Curtea de Argeş de peste 45.000 de oameni, iar statisticile spun că sunt 27.000 de locuitori. Raportările se fac la cifrele deţinute de ANAR, asta este o primă observaţie interesantă a celor de la BDO BUSINESS ADVISORY. Mai departe, cifrele sunt triste. Deşi peste 90% din populaţie este conectată la apă, 60% este şi la canalizare, iar costurile pentru creşterea acestui din urmă procent sunt uriaşe.

Argeşenii consumă foarte puţină apă, faţă de media pe ţară, iar la apa uzată calculele sunt pur teoretice pentru că nu există staţie de tratare. Pentru că apa este considerată scumpă, cel mai mult consumă populaţia, agenţii economici având surse proprii de apă. Veniturile şi cheltuielile sunt relativ constante în ultimii ani, dar ambele sunt extrem de mici. Activitatea de apă este pe zero, cea de apă uzată este pe profit, din nou din cauza faptului că nu există staţia de tratare, iar cheltuielile de acolo sunt doar cu salariile paznicilor ruinei.

Consumurile energetice sunt mult mai mari decât în alte părţi, din cauza staţiei de captare de la Oeşti, unde pompele au fost luat în 1970 şi nu erau nici atunci noi. Pierderile de apă nu sunt mari, dar specialiştii ridică semne de întrebare cu privire la lipsa măsurătorilor din sistem. Personalul nu este numeros, sunt cam mulţi angajaţi indirecţi, dar salariile sunt foarte mici. Tariful la apă canal este sub media pe sector, iar populaţia suportă o creştere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email