Constatarea ţepei costă alţi 12.000 de lei
Două firme au lucrat din greu pentru staţia de epurare a municipiului Curtea de Argeş. Studii de fezabilitate şi proiecte tehnice, pe toate le-au făcut aceste două societăţi care aparţin aceleiaşi persoane. Problema este că în primul document staţia de epurare ar fi costat vreo 23 de milioane de lei, iar în al doilea – dublu. Municipalitatea a plătit studiile şi reviziile studiilor încercând să facă staţia la preţul corect. Ţeapa de cinci milioane de euro nu a fost luată în calcul.
Municipiul Curtea de Argeş are în Programul de investiţii pe acest an, cu posibilitatea prelungirii în următorii ani, realizarea unei staţii de epurare care să corespundă normelor şi cerinţelor europene. Finanţarea în valoare de 23.769.554 lei este asigurartă prin Programul de Dezvoltare Locală susţinut de Ministerul Dezvoltării Regionale. Pentru staţia de epurare s-au făcut deja investiţii. Astfel, în 2014, SC Acolada Construct Bucureşti a realizat studiul de fezabilitate, cu devizul general de 23.769.553,8 lei, iar proiectul tehnic pentru indicatorii tehnico – economici aprobaţi de Consiliul Local în 2014 şi actualizaţi în 2016, a fost făcut de SC Proiectech Construct SRL.
Conform termene.ro, cele două societăţi, Acolada Construct şi Proiectech Construct, aparţin aceleiaşi persoane, Mihai Stan, cu domiciliul în Bucureşti. Cu o firmă a făcut studiul de fezabilitate, iar cu alta a schimbat ce a făcut cu prima, sau cel puţin asta este concluzia la care au ajuns specialiştii din Primărie.
„În urma unei analize finale a Proiectului tehnic în vederea scoaterii la licitaţie a lucrărilor de execuţie, s-a constatat existenţa unei erori materiale conţinută în studiul de fezabilitate, care a dus la subestimarea valorii totale a investiţiei cuprinsă în devizul general. Urmare a acestei analize s-a solicitat societăţii care a întocmit sutdiul de fezabilitate revizuirea acestuia în corelare directă cu soluţiile tehnico economice detaliate la nivel de Proiect tehnic”, susţine Constantin Teodorescu, de la Compartimentul de Investiţii al Primăriei.
Expertiză la revizia studiului de fezabilitate
Situaţia pare extrem de complicată şi miroase a bani mulţi cheltuiţi aiurea. „S-a realizat revizia 1 a Studiului de fezabilitate de către firma prestatoare a serviciului în ianuarie 2017, cuprinzând direcţiile sesizate, rezultând un deviz general în sumă de 48.209.315 lei”, potrivit referatului întocmit de inspectorul de la Investiţii. El a propus, iar Consiliul Local a aprobat vineri, „realizarea unei expertize tehnice a Studiului de fezabilitate realizat în 2014 şi a studiului de fezabilitate revizia 1, care să certifice posibilitatea de realizare a unei staţii de epurare corespunzătoare nevoilor municipiului Curtea de Argeş, la un cost corect de execuţie raportat la numărul de locuitori şi agenţi economici care îşi desfăşoară activitatea în municipiu”, expertiză care costă 12.000 de lei. Diferenţa între suma iniţală şi cea finală este de vreo cinci milioane de euro. De fapt, la câţi bani s-au dat degeaba, pe studii şi revizii ale studiilor de fezabilitate, ce mai contrază 120 de milioane! În esenţă, situaţia este extrem de dubioasă. Municipiul a tot primit bani pentru staţia de epurare care e sublimă dar nu există.
Unde s-au dus banii
Staţia de epurare, chiar dacă nu există, are o istorie interesantă. Să ne amintim.
La o şedinţă convocată „de îndată” de fostul primar în 2014 a fost aprobat Studiul de fezabilitate şi principalii indicatori tehnico – economici ai obiectivului de investiţii „Înfiinţare staţie de epurare cu treaptă mecanică, biologică şi terţiară şi a instalaţiei de primire vidanjă în municipiul Curtea de Argeş”. Valoarea totală era 23.769.553,8 lei, inclusiv TVA, din care construcţie şi montaj 21.874.783,58 lei, inclusiv TVA, durata de realizare fiind de 48 de luni. Consilierii locali au apreciat că „această staţie e vitală”. „Am mai plătit nişte studii de fezabilitate anii trecuţi, dar degeaba”, spunea Ion Şerban în urmă cu trei ani. Un alt studiu de fezabilitate pentru o staţie de epurare fusese plătit de municipalitate în 2008. La şedinţa Consiliului Local din 30 septembrie 2008 a fost aprobat un proiect de hotărâre referitor la realizarea unui „Studiu de fezabilitate modernizare şi retehnologizare cu extindere treapta chimică staţie de epurare şi Studiu de impact asupra mediului la epurare”. Studiul doar a fost plătit, căci staţia nu a fost amenajată niciodată. Acum, edilii spun că studiul nu mai e bun, deşi a fost actualizat în 2010, pentru că treapta chimică nu mai e permisă.
Conform Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), contractul „Întocmire studiu de fezabilitate privind realizarea staţiei de epurare cu treaptă mecanică, biologică şi terţiară şi a instalaţiei de primire vidanjă – în municipiul Curtea de Argeş” fost atribuit de către Primărie direct SC Acolada Construct SRL pentru suma de 80.000 de lei.
În 2014 s-a semnat contractul
Municipiul Curtea de Argeş a încheiat un contract de finanţare cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pentru proiectul „Staţie de epurare cu treaptă mecanică, biologică şi terţiară şi instalaţie primire vidanjă”. Finanţarea se asigură prin transferuri de la bugetul de stat în cadrul subprogramului „Regenerarea urbană a municipiilor şi oraşelor”. Până acum, municipalitatea a primit un milion de lei pentru această investiţie.
Contractul de finanţare a fost semnat la Consiliul Judeţean (CJ) în noiembrie 2014 în prezenţa fostului preşedinte al CJ, Florin Tecău. Valoarea totală a cheltuielilor reprezentând cofinanţarea este de 527318,5 lei, şi includ „cheltuieli pentru obţinerea şi amenajarea terenului, studiul de fezabilitate, asistenţă tehnică, consultanţă, taxă pentru obţinerea de avize, acorduri, autorizaţii, organizarea procedurii de achiziţie, cheltuieli conexe organizării de şantier, taxa inspecţiei controlul calităţii, cota casa socială a constructorilor”.
Eficienţa staţiei de epurare este sub 50%
Şi totuşi, în ciuda celor care contestă asta, la Curtea de Argeş există o staţie de epurare, numai că aceasta are o eficienţă de sub 50%, potrivit specialiştilor din Primărie. „Utilajele şi echipamentele aferente staţiei de epurare prezintă un grad de uzură fizică şi morală foarte avansată, eficienţa staţiei de epurare este de sub 50%, fapt ce a determinat instituţiile de monitorizare şi control abilitate, Administraţia Bazinală de Apă Argeş – Vedea şi Garda Naţională de Mediu, să perceapă penalităţi şi amenzi substanţiale pentru depăşirea concentraţiilor la parametrii prevăzuţi în normativul NTPA 001”, se arată într-un referat realizat de inspectorii Compartimentului Investiţii, din Primărie.
Vineri, la şedinţa de Consiliu, primarul Panţurescu a spus că după ce se face expertiza, administraţia locală se va îndrepta „pe toate căile legale” împotriva celor care au cerut dublu faţă de cât costă staţia, adică împotriva persoanei care a cerut iniţial 23 de milioane, apoi 48. Edilul spune că va cere înapoi toţi banii daţi celor două societăţi.