,,Două armate, o singură echipă!” Forţele româneşti şi cele americane, împreună pentru securizarea provinciei Kandahar

Începând cu 3 Martie, Batalionul 33 Vânători de Munte ,,POSADA” a început integrarea în Batalionul de Protecţia Forţei pentru Baza Militară Kandahar, prin interoperaţionalizarea cu Batalionul 2-327 Infanterie ,,NO SLACK” din Armata Statelor Unite ale Americii, creând astfel structura Combined Task Force NO SLACK-POSADA. Gruparea nou constituită are misiunea de a asigura protecţia forţei Bazei Militare Kandahar (KAF), prin securizarea împotriva atacului cu rachete în zona de proximitate a acesteia (GDA-Ground Defense Area) şi împotriva atacurilor insurgente în districtele Dand şi Daman din provincia Kandahar.

În următoarele două săptămâni după dislocare, militarii români s-au instruit în cooperare cu omologii americani prin participarea la programe de familiarizare şi cursuri precum conducerea maşinilor de luptă tip MRAP în teren accidentat şi deşert, trageri cu armament american în poligoane specializate, cunoaşterea indicatorilor de demascare a dispozitivelor explozive improvizate, proceduri de evacuare medicală pe cale aeriană, cunoaşterea tehnicii de comunicaţii de pe maşinile de luptă şi utilizarea dispozitivelor ECM (electronic counter-measures) pentru evitarea dispozitivelor explozive radiocomandate, astfel încât să-şi perfecţioneze deprinderile pentru a asigura o protecţie eficientă a bazei şi a populaţiei din provincia Kandahar. ,,Pe lângă patrulele de recunoaştere executate în comun cu subunităţi de manevră ale Companiei Reaper din Batalionul 2-327 Infanterie ,,No SLACK”, care au condus la o mai bună cunoaştere a rutelor de deplasare, a satelor din zona noastră de responsabilitate, a posturilor de poliţie afgane şi respectiv a conducerii administraţiei locale din districtul Daman, militarii Companiei 1 Protecţia Forţei KAF/GDA au participat la diferite cursuri de familiarizare cu tehnica, armamentul şi anumite proceduri operaţionale, obiectivul principal fiind ridicarea nivelului de pregătire prin instruirea într-un mediu multifuncţional, dezvoltarea cooperării şi îmbunătăţirii interoperabilităţii, precum şi exersarea tehnicilor, tacticilor şi procedurilor cu subunităţile americane. Timp de două săptămâni, zi de zi militari ai Companiei 1 Protecţia Forţei KAF/GDA au desfăşurat misiuni în comun cu militari americani şi într-adevăr putem confirma astăzi că nu există diferenţe în modul de abordare al misiunilor şi în folosirea procedurilor de operare standard specifice, realităţi care converg într-o interoperabilitate perfectă româno-americană. Pe timpul perioadei de predare-primire a GDA şi pe timpul desfăşurării pregătirii şi executării misiunilor comune cu partenerul american, militarii Companiei 1 Protecţia Forţei KAF/GDA au dat dovadă de îndemânare, flexibilitate, profesionalism şi determinare în abordarea tuturor sarcinilor, făcând astfel cinste Armatei României şi implicit forţei multinaţionale a NATO”, a precizat maiorul Constantin Alexandru (din Râmnicu Vâlcea), comandantul Companiei 1 Protecţia Forţei KAF/GDA.

La jumătatea lunii martie, Batalionul 33 Vânători de Munte ,,POSADA” a atins nivelul iniţial de capabilitate operaţională, urmând ca din prima decadă a lunii aprilie să îşi asume întreaga responsabilitate asupra protecţiei Bazei Militare Kandahar şi a zonei adiacente. Atât Combined Task Force NO SLACK-POSADA cât şi conducerea forţelor de securitate afgane şi-au exprimat încrederea în securitatea şi prosperitatea pe care parteneriatul lor le va aduce populaţiei din provincia Kandahar. ,,Perioada de integrare în structura comună româno-americană Combined Task Force NO SLACK-POSADA parcursă de către militarii Batalionului 33 Vânători de Munte ,,POSADA” începând cu dislocarea în Teatrul de Operaţii din Afganistan a impus anumite ajustări de natură operaţională, cât şi anumite alinieri la concepte doctrinare specifice misiunii RESOLUTE SUPPORT. Militariie Companiei 2 Protecţia Forţei KAF/GDA au făcut faţă acestei provocări determinată de un mediu operaţional instabil şi versatil specific unei noi arii de operaţii. Vânătorii de munte argeşeni au demonstrat încă o dată că niciun obstacol nu este insurmontabil, printr-un înalt spirit de echipă şi prin dârzenia caracteristică reuşind să depăşească dificultăţile acestui nou tip de misiune. Consider, plecând de la moto-ul companiei -„We keep our heads up to assess better”-, că militarii pe care îi am în subordine, sprijiniţi de cei dragi de acasă, vor reprezenta cu cinste faldurile drapelului naţional, în mediul arid şi ostil al Afganistanului”, a relatat căpitanul Ionuţ Tecaru, comandantul Companiei 2 Protecţia Forţei KAF/GDA.

 Patrulele mixte americano-române au permis plutoanelor româneşti dezvoltarea relaţiilor cu oficialităţile din sate şi cu comandanţii posturilor de poliţie din zona de responsabilitate, relaţii care sunt esenţiale pentru îndeplinirea cu succes a misiunii. Despre interacţiunea cu omologii americani, căpitanul Mădălin Ţârdea, comandantul Companiei 3 Protecţia Forţei KAF/GDA: ,,În scurta perioadă cât ne-am antrenat şi conlucrat cu omologii din Batalionul 2-327 Infanterie ,,No SLACK”, am realizat că diferenţele dintre noi sunt minore în faţa obiectivului nostru comun, acela de a-ţi îndeplini sarcinile cât mai bine posibil, asigurându-te totodată că militarul de lângă tine, indiferent din armata cărei ţări face parte, este pregătit la standarde înalte, pentru îndeplinirea misiunii comune”.

Un alt aspect esenţial l-a reprezentat integrarea comandamentului celor două batalioane, gruparea de forţe neputând funcţiona fără munca asiduă depusă de ambele parţi în sincronizarea planificării şi conducerii operaţiilor şi suportului logistic, concomitent cu câştigarea încrederii reciproce pe baza profesionalismului demonstrat.

Pe perioada cât forţele luptătoare ale Combined Task Force NO SLACK-POSADA participau la programele de antrenament în comun, personalul cu funcţii de comandă şi stat major din Batalionul 33 Vânători de Munte ,,POSADA” a participat la recunoaşteri în districtele adiacente Bazei Militare Kandahar, împreună cu omologii americani. Astfel ei au fost prezentaţi liderilor locali şi comandanţilor posturilor de poliţie, cu care vor interacţiona pe perioada misiunii.

 

 Shura de securitate din districtul Daman a oferit comandanţilor români o primă impresie despre oficialităţile locale şi le-a oferit totodată o imagine de ansamblu asupra districtului. Locotenent-colonelul Florin-Corneliu Şoltuz, comandantul Batalionului 33 Vânători de Munte ,,POSADA” a exprimat determinarea vânătorilor de munte argeşeni de a lucra în cooperare cu forţele de securitate afgane şi cu oficialităţile locale, pentru a-i sprijini să-şi îndeplinească obiectivele în zonă: ,,Pătrunzând în mediul operaţional pentru preluarea misiunilor de la partenerii americani, am intuit de la început ce înseamnă de fapt, deviza lor ,,NO SLACK”, şi anume, a spune NU sarcinilor uşoare. Militarii pe care îi comand au înţeles şi au dat totul pentru a se ridica la înălţimea aşteptărilor partenerilor de coaliţie, pentru a demonstra profesionalismul şi determinarea militarului român. Este o responsabilitate crescută şi totodată o provocare pentru vânătorii de munte argeşeni întrucât executăm operaţii de contrainsurgenţă intr-o structură interoperabilă şi integrată atât la nivelul staff-ului cât şi la nivelul structurilor de manevră. În cadrul operaţiilor deliberate, abordarea comună româno-americană are în vedere criteriile de diminuare a riscului asupra militarilor şi asupra ariei de proximitate a Bazei Militare Kandahar prin integrarea resurselor de supraveghere şi sprijin aerian şi implicarea forţelor de securitate afgane în procedura de planificare şi execuţie. Am încredere în militarii pe care îi comand datorită experienţei dobândite, care constituie o premisă a îndeplinirii misiunii, iar moto-ul batalionului -„Trust people! Very few will disappoint you, most of them will follow you!”- ne sporeşte determinarea.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email