Două mii de pelerini au s-au închinat ieri la Moaştele Sfintei Filofteia

Creştini ortodocşi au sărbătorit ieri pe Sfânta Filofteia, cunoscută în întreaga ţară pentru binefacerile sale. Sfânta Filofteia a trăit la începutul mileniului doi, la Târnovo, Bulgaria. Mama ei, româncă, a învăţat-o să fie blândă, milostivă şi cu multă dragoste de semeni şi de Dumnezeu. Puţin timp micuţa Filofteia s-a bucurat de mângâiere căci, murindu-i mama, tatăl ei s-a recăsătorit cu o femeie necredincioasă. I s-a interzis să mai meargă la Sfânta Biserică şi să mai facă milostenii. La vârsta de 12 ani tatăl ei s-a mâniat când a văzut că împărţea mâncarea la săraci şi a aruncat cu barda spre ea, rănind-o de moarte. Moaştele sale au fost depuse la catedrala din Târnovo. În anul 1393, ca să nu fie profanate de turci, moaştele au fost mutate la Vidin, iar în anul 1396 au fost dăruite domnitorului Mircea cel Bătrân, care le-a aşezat cu mare cinste în Biserica Sfântul Nicolae din Curtea de Argeş. În timpul primului război mondial au fost duse în paraclisul Mănăstirii Antim din Bucureşti. După terminarea războiului au fost readuse la Curtea de Argeş şi depuse în frumoasa ctitorie a domnitorului Neagoe Basarab. Astfel, ieri mii de credincioşi din toate colţurile ţării au venit la Mănăstirea Curtea de Argeş pentru a se închina la Moaştele Sfântuliţei.
„Am luat şi apă sfinţită, care o bem atunci când suntem bolnavi”
Încă de la primele ore ale dimineţii oraşul a început să se aglomereze, iar cei care au venit cu maşinile cu greu au găsit un loc de parcare în apropierea Mănăstirii Argeşului. Racla cu Sfintele Moaşte a fost depusă în baldachinul din faţa Mănăstirii încă de luni după amiază, unde sute de credincioşi au stat la coadă pentru a se putea închina şi ruga. Ieri, a început un nou pelerinaj la Sfintele Moaşte. Credincioşii s-au aşezat la coadă şi au aşteptat în frig câteva ore pentru a ajunge la racla Sfântuliţei. Erau oameni de toate vârstele. Copii mici, care erau ţinuţi în braţe de părinţi, tineri, dar şi bătrâni. Pelerinii aveau în mână un acatist şi o sumă de bani, în funcţie de posibilităţile materiale ale fiecăruia. „Suntem din Maramureş şi am ajuns azi noapte la Curtea de Argeş. Am venit împreună cu familia. Este prima dată când venim la Curtea de Argeş. Am stat în maşină noaptea, dar a fost foarte frig. Am vrut să venim la Sfântuliţa ca să ne rugăm pentru sănătate. Am luat şi apă sfinţită, pe care o bem atunci când suntem bolnavi”, spune Mariana Dulca.
„Din cauza oboselii am aţipit”
Pelerinii au înfruntat timp de câteva ore frigul de afară pentru a asculta slujba oficiată de soborul de preoţi, s-au închinat şi s-au rugat pentru sănătatea celor apropiaţi. Oamenii au aprins şi lumânări în zonele special amenajate sau chiar direct pe jos. Cei mai în vârstă avea cu ei şi câte un scăunel pe care se aşezau atunci când nu-i mai ţineau picioarele. De oboseală mulţi au aţipit pe băncuţele din curtea Mănăstirii. „Am venit de dimineaţă şi m-a luat oboseala. Am aţipit puţin, dar nu vreau să plec până nu se termină slujba. Am venit de la Piteşti. Ca orice om, mă rog şi eu pentru copiii mei că sunt plecaţi la străini, la muncă şi trebuie să îi ajute Dumnezeu. E rău acum la bătrâneţe”, spune Ioana Drăguşin, în vârstă de 74 de ani. Credincioşii au adus cu ei şi diferite alimente pe care le-au întins pe jos pentru a fi sfinţite. Aceştia spun că le vor folosi când vor găti pentru familie. „Am adus şi cum e obiceiul o sticluţă de ulei şi nişte făină care să fie sfinţite. Aşa e bine, mamă. Dacă pui în mâncare eşti ferit de boli”, spune o bătrână. Alţi pelerini au adus cu ei haine ale copiilor sau ale rudelor pe care le-au atins de racla Sfintei Filofteia. „Am pe cel mic cam bolnav şi am auzit şi eu că dacă îl aduc aici sau îl îmbrac cu hainele pe care le-am atins de Moaşte se va face bine. Cred că Dumnezeu şi Sfânta Filofteia pot face o minune. Am văzut mulţi oameni bolnavi care vin aici pentru a se vindeca şi am auzit de anumite cazuri când s-au făcut bine. Eu am nişte rude la Curtea de Argeş şi vin în fiecare an aici”, spune Felicia Ulei, din Slobozia.
Nici comercianţii nu au ratat sărbătoarea de ieri
De ziua aglomerată de ieri, dar şi de numărul mare de pelerini care au venit în municipiul nostru, au profitat şi vânzătorii ambulanţi, care şi-au întins tarabele în zona Mănăstirii Curtea de Argeş. Pe post de masă a fost folosit şi gardul viu, pe care erau aşezate diferite mărfuri. Credincioşii putea cumpăra de aici foarte multe lucruri, de la icoane, candele şi cărţi religioase, la fructe, obiecte de îmbrăcăminte croşetate sau suveniruri. „Sunt din Nucşoara şi am venit azi, că e sărbătoare la Curtea de Argeş. Am pulovere de lână la 25 de lei, veste la 15 lei, dar şi botoşei pentru copii. A mai cumpărat lumea, că mă vede Dumnezeu dacă mint, dar nu ca să ne pricopsim”, spune tanti Mioara. Printre tarabe erai oprit şi de alţii comercianţi care vindeau crenguţe de vâsc sau busuioc cu un leu bucata. „Luaţi vâscul cu noroc de la băiatul şi vă merge bine de sărbători!”, suna oferta unui bărbat, care ţinea în mână câteva  crenguţe de vâsc. De la o sărbătoare aşa mare nu puteau lipsi nici cerşetorii care au împânzit ieri municipiul Curtea de Argeş.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email