Dosarul incendiului de la fabrica GDM din Băiculești a ajuns la Parchet după 7 ani

Chestorul Ionel Ispir, aflat de peste doi ani şi jumătate la conducerea Inspectoratului de Poliţie Argeş, a fost șeful Biroului Judiciar la Curtea de Argeș, apoi a condus mulți ani Poliția din municipiu. Într-un interviu acordat pentru adevarul.ro, el vorbește despre infracțiunile rămase cu autori necunoscuți, despre cercetările care au durat și șapte ani în unele cazuri, precum și despre dotarea Poliției argeșene.

În evidenţele Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş figurează 12.138 de dosare cu autor necunoscut, perioada de referinţă fiind din 2004 până în prezent. Nu este un număr mare raportat la totalul infracţiunilor sesizate şi al celor soluţionate. Aş vrea să precizez legat de acest număr total de dosare că majoritatea infracţiunilor cu autor necunoscut sunt furturi cu un pericol social redus şi cu un prejudiciu mic. Este vorba de furturi din/de pe automobile, din boxe, de pe câmp, furturi de păsări şi din anexe gospodăreşti. În ultimii trei ani, infracţiunile cu autor necunoscut în Argeş sunt pe un trend descrescător. Şi vă pot da aici un exemplu comparativ: astfel, dacă în 2013 am înregistrat în judeţ 5.035 infracţiuni cu autori necunoscuţi, în 2015 acestea au scăzut cu 20,5%”, afirmă chestorul Ispir.

Un prejudiciu de 8,3 milioane de lei

Dosarul cu autor necunoscut și cu cel mai mare prejudiciu estimat aflat în evidenţele IPJ Argeș a ajuns la Parchet, după șapte ani de cercetări. Este vorba despre dosar înregistrat în 2009 privind infracţiunea de distrugere prin incendiere.  Prejudiciul estimat se ridică la 8.300.000 lei. Este un dosar complex, ce a necesitat un volum mare de activitate, inclusiv mai multe expertize. Cercetările în acest dosar au fost finalizate, iar dosarul a fost înaintat la Parchet în vederea soluţionării”, spune comandantul Poliției Argeș despre poate cel mai mare incendiu care a avut loc în ultimii 10 ani în Argeș.

După cum ziarul nostru v-a informat la vremea respectivă, în noaptea de 3 spre 4 decembrie 2009, aproape de miezul nopţii, la numai o jumătate de oră după ce angajaţii de la schimbul doi au părăsit fabrica SC GDM RO Electronic SRL din comuna Băiculeşti, focul s-a aprins. Imensele flăcări au fost observate de către paznicul societăţii, care a anunţat imediat pompierii şi poliţia. Şase autospeciale de la Detaşamentele de Pompieri din Curtea de Argeş şi Piteşti au pornit spre comuna Băiculeşti și peste 100 de pompieri s-au luptat atunci să stingă flăcările, timp de cinci ore. Focul s-a extins cu repeziciune, distrugând o suprafaţă de 11.000 de metri pătraţi din incinta fabricii, iar flăcările au cuprins două hale de producţie şi două depozite. Echipamentele de producţie, materiile prime, produsele finite şi semifabricate, utilajele şi instalaţiile electrice din incinta fabricii au ars în întregime. Sediul SC GDM RO Electronic SRL fusese inaugurat în primăvara lui 2009, investiţia fiind de 15 milioane de euro.

Cel mai vechi autoturism al Poliției Argeș se află la Curtea de Argeș

Chestorul Ispir vorbește și despre dotarea pe care Poliția argeșeană o are. Astfel,  cel mai vechi autoturism aflat în dotarea IPJ Argeş este un Volkswagen Vento fabricat în 1997 şi care are 350.400 km la bord. Această maşină este folosită de către Serviciul Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Curtea de Argeş. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email