Dorina Teodorescu expune goblenuri la Muzeul Municipal

Muzeul Municipal Curtea de Argeş va găzdui luni, 1 martie, vernisajul expoziţiei de goblenuri, realizată de Dorina Teodorescu, expoziţie intitulată „Goblenul, pictura cu acul”. Dorina Teodorescu s-a născut pe 26 iunie, 1948, în localitatea Onceşti, judeţul Bacău. Clasele primare le-a petrecut la şcoala din satul natal, iar apoi la vârsta de 10 ani a plecat la Bacău, unde s-a înscris în clasa a V- a. După ce a absolvit liceul teoretic, Dorina Teodorescu a urmat Facultatea de Chimie, în cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, iar în anul 1972 a ajuns la Curtea de Argeş, unde s-a angajat ca biochimist clinic la spitalul din localitate. Cu o dorinţă enormă de a cunoaşte cât mai multe lucruri Dorina Teodorescu a vizitat foarte multe muzee din ţară şi din străinătate, iar timpul studenţiei după ce a vizitat Palatul Culturii din Iaşi a rămas profund impresionată de tablourile renumitului pictor Grigorescu. După ce a adunat suficiente informaţii despre arta decorativă şi despre tapiserii, Dorina Teodorescu s-a hotărât să realizeze primul tablou în punct de goblen. Astfel, a ajuns să deţină o colecţie deosebită de astfel de tablouri pentru care a primit numeroase solicitări de a o expune pe diverse teme şi în diverse locuri.

Cum să surprinzi atmosfera oraşului în goblen

Diferenţa între lucrările ei şi cele făcute după modelele care se găsesc în comerţ este mare. „În primul rând eu folosesc mult mai multe culori. În comerţ sunt cele care au 10-20 de culori, lucrările mele ajung  să aibă câteva sute de culori”, explică Dorina Teodorescu. Îşi aminteşte de locuri pe care le-a văzut în concedii, spre exemplu Spania, Barcelona, şi încearcă să prindă în goblen atmosfera oraşului. „E foarte greu, pentru că trebuie să îmi imaginez totul. E extrem de migălos, de aceea la un tablou am lucrat şi nouă luni de zile”, mărturiseşte argeşeanca.
Dorina Teodorescu îşi face vacanţele la Costineşti încă din studenţie şi are acasă multe tablouri de la mare. Îi place mult să schieze şi merge des la munte, astfel încât are şi tablouri pe această temă. Nu are unul preferat, toate au aceeaşi valoare sentimentală. „Am organizat multe expoziţii, dar niciuna cu vânzare. Îmi amintesc cum înainte de 1990 am vândut un tablou cu 7000 de lei, era o sumă mare”. Dorina Teodorescu are şi tablouri de compoziţie, idei proprii transpuse pe pânză cu milioane de cusături. „Diectorul Bibliotecii Naţionale, Cătălina Macovei, a făcut o estimare a tablourilor mele cu ocazia expoziţiei de la Palatul Şuţu, din anul 2000. Unul dintre ele era evaluat la 2700 de dolari. Nu l-aş vinde nici cu mai mult”, mărturiseşte Dorina Teodorescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email