Dopajul a bântuit la F.C. Argeş


Înevitabil, flagelul drogurilor a atins voit sau nevoit şi lumea fotbalului. În sportul românesc atleta Nicoleta Grasu a fost depistată pozitiv şi suspendată doi ani, un halterofil a păţit aceeaşi poveste, şi exemplele pot continua. În fotbal, mai precis la F.C. Argeş, dopajul nu a lipsit, şi în ultimii ani sunt trei astfel de cazuri despre care la vremea respectivă s-a scris din diferite motive, deloc sau foarte puţin. Să le luăm pe rând…

 

Cazul „Profi” – Vasile Szilaghi dopa jucătorii, dar nu l-a prins nimeni niciodată!

În anii 1996-1997, CS Târgovişte avea o echipă excelentă care a promovat lejer în prima divizie. Antrenor era Silviu Dumitrescu, iar în echipă jucau Aliuţă, Bălaşa, Bârdeş, Ţermure, Mieluşică, Gâlmencea şi alţii. „Cheia” rezultatelor bune ale echipei era preparatorul fizic Vasile Szilaghi. Juctorii i-au spus „Profi” pentru că era cu adevărat un profesor în administrarea susţinătoarelor de efort. Inteligent şi citit, Vasile Szilaghi avea o reţetă proprie pe care o administra jucătorilor. Inteligenţa lui Vasile Szilaghi consta şi în faptul că dădea anabolizante jucătorilor, dar la controalele anti doping rezultatele nu ieşeau niciodată pozitive deoarece „Profi” le administra pe lângă anabolizante interzise şi alte medicamente care anulau sau ascundeau apariţia în drogurilor în analize!

Daniel Vasilica Florea – fotbalistul „fetiţă”

Înaintea returului din campionatul 1995-1996 al diviziei B, la CS Târgovişte s-a transferat un jucător din Piteşti, Daniel Vasilica Florea. Unul din prenumele lui Florea este Vasilica. Aşa a fost trecut în certificatul de naştere, şi aşa este trecut şi acum în buletin. Pentru că schimbarea numelui necesită o birocraţie aparte cu bani cheltuiţi, timp pierdut şi multă alergătură, Daniel Florea a preferat să rămână „Vasilica”! Prietenii spun că Vasilica nu era fetiţă din punct de vedere sexual, ci bărbat în toată regula. Mai mult, „Vasilica” a avut norocul să scape de armată deoarece n-a fost chemat la recrutare fiind considerat… fetiţă!

„Alergam ca dracii şi nu oboseam deloc”

Fotbalist de perspectivă la acea vreme, Daniel Vasilica Florea a jucat mai multe meciuri în retur la CS Târgovişte. Cu un dezvoltat simţ al umorului, jucătorul povestea când venea acasă la Piteşti de la Târgovişte: „Jucăm ca dracii. Toţi jucăm ca dracii, dar ştiţi de ce? Păi avem la echipă un preparator fizic ce ne dă medicamente cu cana! Vine la fiecare şi ne dă pastile cu pumnul. Nu odată Bârdeş sau alţi colegi îi spuneau: <Profii nu le mai pot înghiţi pe toate…Nu mai pot>. Unii mai curajoşi îl mai păcăleau pe nea Vasile Szilaghi şi nu le înghiţeau, ci le aruncau. Adevărul este că aveam momente mai ales la meciuri când alergam într-una, alergam ca dracii fără să obosim. Ne venea să alergăm şi pe pereţi. Când se termina meciul, ne părea rău pentru că eram ca după cinci minute de joc”.

Şi-a făcut meseria şi la F.C. Argeş

Peste câţiva ani, Vasile Szilaghi a fost adus la F.C. Argeş. Conducerea de atunci a clubului F.C. Argeş l-a adus pe „Profi” la insistenţele jucătorilor care fuseseră transferaţi de la CS Târgovişte. Vasile Szilaghi era „profesorul” care droga jucătorii, dar la controalele anti doping toţi ieşeau „curaţi” precum nişte bebeluşi. Ajuns la F.C. Argeş, Vasile Szilaghi şi-a făcut meseria. Pe la colţuri se şoşotea că jucătorii de la F.C. Argeş se dopau, şi cei de la Antidoping au început să-i ia la analize pe alb violeţi. Degeaba! Nicio analiză nu a ieşit pozitivă la vreun jucător de la F.C. Argeş în urma tuturor controale la care au fost supuşi. „Profi” era genial!

Raport către Iordănescu

Despre meseria lui, Vasile Szilaghi a făcut un raport pe care l-a prezentat la Federaţia Română de Fotbal, chiar antrenorului de atunci al lotului naţional, Anghel Iordănescu. Oamenii au simţit că era ceva necurat şi nu au luat în seamă problema. Metodele prin care Vasile Szilaghi pregătea jucătorii puteau fi chiar ştiinţifice. Doar specialiştii sunt în măsură să dea un verdict.

Ce spunea nea Gicu Dobrin despre „Profi”

După ce a izbucnit scandalul în care Rică Neaga şi Cristian Buturugă au fost depistaţi pozitiv, la un an şi jumătate după ce Vasile Szilaghi plecase de la F.C. Argeş, regretatul Nicolae Dobrin spunea: „Când era Vasile Szilaghi la F.C. Argeş le dădea tot felul de pastile interzise, dar era deştept şi nu-l prindea nimeni. Iar acum, cu analizele pozitive ale lui Neaga şi Buturugă, nu ştiu cum se va termina”.

Bârdeş a cerut „putere” şi… a bătut pe Dinamo

După ultimul antrenament înaintea unui meci important cu Dinamo pe teren propriu, Sică Bârdeş i-a spus lui Vasile Szilaghi: „Profi, mai dă-mi şi mie acum nişte pastile d’ălea că avem meci greu cu Dinamo şi trebuie să câştigăm”. Profi s-a dus la maşina lui, a deschis portbagajul, a luat mai multe pastile şi i le-a dat lui Bârdeş. F.C. Argeş a învins pe Dinamo cu 1 – 0, iar Bârdeş a alergat 90 de minute non stop fiind cel mai bun de pe teren!

S-a retras din fotbal

Acum, de un an şi jumătate, Vasile Szilaghi nu mai este în fotbal. Ultima dată a fost angajat la Ceahlăul Piatra Neamţ, dar patronul Gheorghe Ştefan l-a dat afară. Profi şi-a deschis un cabinet particular de recuperare şi menţinere. Merge la partidele de fotbal când are ocazia, aşa cum s-a întâmplat la primul meci de verificare al Argeşului disputat la Moreni. S-a bucurat când l-a reîntâlnit pe Nicolae Diţă care era la F.C. Argeş în perioada când „Profi” dădea „bomboane” jucătorilor.

Cazul fostului campion de atletism – Preparatorul Dinu Piştalu i-a drogat pe toţi

În sezonul 2001 – 2002 preparator fizic la F.C. Argeş a fost Dinu Piştalu, fost campion naţional de atletism. Piştalu a ajuns în Trivale după ce fusese preparator fizic la lotul naţional feminin de volei. Antrenorul Marian Bondrea a colaborat bine cu preparatorul fizic, dar nu se ştie dacă el ştia că Dinu Piştalu administra substanţe interzise jucătorilor. Cert este că la finalul campionatului 2001 – 2002, înaintea ultimei sau penultimei etape, după meciul cu Rapid, s-a efectuat un control antidoping. Au fost testaşi de la F.C. Argeş, Rică Neaga şi portarul de rezervă, Cristian Buturugă. Ambele teste au ieşit pozitive, dar scandalul izbucnit a fost repede aplanat. Miza a fost mare: Rică Neaga.
 Ajutat de Dumitru Dragomir, patronul Stelei, Gigi Becali l-a scăpat de suspendare. Condiţia era ca F.C. Argeş să-i dea transferul în Ghencea. Şi i l-a dat.

„Oricare dintre noi ar fi ieşit pozitiv”

Unii au vrut să facă o anchetă în privinţa lui Dinu Piştalu, dar gunoiul a fost repede băgat sub preş, sau altfel spus, s-a pus batista pe ţambal şi totul s-a uitat. Toţi jucătorii din lotul Argeşului au rămaşi perplexi atunci când au aflat că erau dopaţi cu toţii. La masă, preparatorul Dinu Piştalu le dădea fotbaliştilor să bea o anumită licoare. Nimeni nu s-a aşteptat ca acolo să fie substanţe anabolizante. „Ce noroc am avut că nu am fost traşi la sorţi pentru a fi testaţi. Oricare dintre noi ar fi ieşit pozitiv. Aşa a ieşit Rică Neaga care trebuia să plece la Steaua, şi totul s-a terminat cu bine. Cum şi de ce să se dopeze Buturugă? El nu juca, ci stătea pe banca de rezerve, iar acolo putea sta fără să fie dopat”, spunea Augustin Chiriţă, jucător la F.C. Argeş la acea dată. La scurt timp după ce au fost depistaţi pozitiv Neaga şi Buturugă, preparatorul fizic Dinu Piştalu a plecat de la F.C. Argeş, a fost suspendat trei ani. De atunci nu mai se ştie nimic de el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email