Donaţi sânge! Salvaţi vieţi!


Mii de oameni din întreaga ţară îşi datorează viaţa celor care de bună voie au donat sânge. Cu ajutorul campaniilor de mediatizare, românii au înţeles cât de important poate să fie un asemenea gest şi de aceea, la nivelul judeţului nostru s-a manifestat o uşoară creştere a numărului de donatori. În prezent, în fiecare lună vin peste 600 de argeşeni să doneze un pic din sângele lor.

Nu există o criză a sângelui în Argeş

Din fericire, la nivelul judeţului Argeş nu se poate vorbi de o criză a sângelui. “Avem în fiecare zi aproximativ 30 de donatori. Nu putem vorbi de o cifră fixă, pentru că oamenii aleg să facă donaţii mai ales când sunt în concediu. Oricu nu se poate vorbi de o criză a sângelui la noi în judeţ”, ne-a declarat medicul Monica Chiran, directorul Centrul de Trasfuzie a Sângelui din Piteşti. Mai mult, au fost situaţii unde sângele argeşenilor a ajuns la unităţi medicale din Bucureşti. “Noi nu ne-am confruntat cu o lipsă de sânge. Au fost cazuri când am reuşit să compensăm lipsa de sânge din alte spitale din ţară, şi în mod special în Bucureşti”, a completat medicul Monica Chiran. În judeţul nostru se poate dona sânge la Piteşti, la Centru din strada Negru Vodă, numărul 43.

Trebuie să fii sănătos ca să poţi dona sânge

Cei care vor să doneze sânge, trebuie să îndeplinească şi câteva condiţii de bază: să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 62 de ani, o greutate corporală de minim 50 de kg, şi o tensiune arterială bună. Aceste condiţii au fost impuse, în vederea protejării stării de sănătate atât a donatorului cât şi a celui care va beneficia de respectiva donaţie. “În primul rând,cel care vrea să doneze sânge, trebuie să fie în perfectă stare de sănătate. Nu trebuie să fi avut boli cardiovasculare, neurologice şi lista este mai mare cu afecţiuni care contraindică donarea. Sunt acele criterii de eligibilitate în urma cărora declari o persoană aptă pentru donare. În linii mari, donatorul trebuie să aibă peste 18 ani şi peste 50 de kilograme”, explică directorul Centrul de Transfuzie a Sângelui din Piteşti. Înainte de a dona sânge, medicii recomandă ca persoana respectivă să se odihnească bine în noaptea dinaintea donării, să consume mai multe lichide, să evite ceaiul cafeaua sau alte băuturi care conţin cafeină şi să nu consume mâncăruri grase.

Ce drepturi au cei care donează sânge

Conform prevederilor legale, în România donarea de sânge este anonimă, voluntară şi neremunerată. Cu toate acestea, pentru că cerea de sânge este destul de mare, iar numărul donatorilor este scăzut, autorităţile au considerat că este necesar să îi stimuleze pe oameni ca să doneze sânge. Astfel, cei care se hotărăsc să dea din sângele lor pentru a salva alte vieţi, primesc la cerere şapte tichete de masă, o zi liberă de la locul de muncă şi vor beneficia şi de decontarea cheltuielilor de transport în comun de la domiciliu la centrul medical. “Cu ocazia fiecărei donări pacientul beneficiază de un set complet de analize gratis. Cel mai important lucru este însă că salvează vieţi!”, mai spune Monica Chiran.
La centrul de donare a sângelui vin persoane de toate vârstele. Mirela Ene, are 18 ani şi a venit să doneze sânge împreună cu colegii de clasă. “Ne-am hotărât în momentul în care unul dintre coleg a fost victima unui accident de circulaţie şi a pierdut mult sânge. Din fericire, au fost stocuri suficiente şi medicii i-au salvat viaţa. Gândul că viaţa lui Mihai trăieşte pentru că cineva a donat sânge, ne-a făcut pe toţi să venim astăzi”, ne-a spus tânăra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email