„Domnule primar, v-au schimbat funcţiile sau alte interese?!”


Copiii cu dizabilităţi au fost umiliţi la primărie săptămâna trecută, după cum aţi aflat din ziarul nostru de ieri. Ei nu au vrut decât să dea mai marilor oraşului o petiţie, dar aceştia nici nu i-au lăsat să intre în instituţie. Cei care le-au refuzat

accesul au fost funcţionarii publici, plătiţi de noi toţi, inclusiv de părinţii celor loviţi de soartă. Petiţionarii nu au renunţat şi au ales o altă metodă pentru a-i înmâna primarului documentului scris cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Handicap. „Am lăsat mesajul nostru pe site-ul primăriei, la secţiunea www.domnuleprimar.ro. Am încercat să o înmânăm personal, însă la sediul primăriei am găsit uşa destinată celor aflaţi în căruţ cu rotile încuiată, şi nu ne-a fost permis accesul”, explică reprezentanţii fundaţiei.

 

„Să nu ni se respecte dreptul privind accesul în primărie, asta nu am mai înţeles-o”

Scrisoarea lăsată on line şi adresată edilului este una cât se poate de dureroasă. „Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi ne-a lăsat un gust amar, având în vedere faptul că nu ne-a fost permis accesul în sediul primăriei. Domnule primar, v-am invitat să ne fiţi partener la acţiunile noastre, şi am înţeles că nu ne-aţi putut onora cu prezenţa, în niciuna din zilele săptămânii 29 noiembrie – 04 decembrie 2009.  Dar să nu ni se respecte dreptul privind accesul în instituţie, asta nu am mai înţeles-o. Mai ales nu acceptăm modul în care am fost trataţi. Noi v-am lăsat cu număr de înregistrare petiţia la care sperăm să primim un răspuns”, este mesajul lăsat de reprezentanţii Fundaţiei Hand Rom. „Sperăm totuşi, domnule primar, că funcţia sau alte interese nu v-au schimbat, şi sunteţi acelaşi om ca acum 10 ani când ne-aţi sprijinit în demersurile noastre de înfiinţare a fundaţiei, alături de primarul de atunci. Sunt convins că veţi lua atitutudine faţă de incidentul creat. Vă mulţumesc!”, încheie directorul Costel Nicolae.

Ce îşi doresc persoanele cu dizabilităţi

Problemele cu care se confruntă zi de zi persoanele cu dizabilităţi din Curtea de Argeş au fost trecute în acea petiţie. „Sunt lucuri de care noi ne lovim în fiecare zi, şi vizează în primul rând accesibilitatea în instituţiile publice, dar sunt şi alte probleme”, explică directorul Costel Nicolae. Vă prezentăm în continuare, neregulile semnalate în municipiul nostru de cei care au diferite handicapuri.
n nerespectarea locurilor de parcare destinate persoanelor cu handicap
n existenţa unui număr mare de clădiri, atât ale instituţiilor publice cât si cele ale furnizorilor de servicii, ce permit accesul persoanelor cu handicap (locomotor) la nivel declarativ dar nu şi efectiv, deoarece rampa de acces fie are un unghi de înclinaţie prea mare, fie e prea îngustă pentru a permite accesul, sau chiar nu are instalate bare de sprijin;
n din nefericire există şi spaţii ce nu permit deloc accesul persoanelor cu handicap (locomotor) deoarece nu au amenajate rampe speciale pentru acces, bare de susţinere sau uşi modificate care să permită accesul cu cărucior (Exemple: biserici, instituţii de învăţământ preuniversitar, Primaria Municipiului Curtea de Argeş). Situaţia este valabilă şi pentru mijloacele de transport în comun şi pentru maşinile de taxi.
n în majoritatea spaţiilor publice nu există ghişee sau birouri special adaptate pentru persoane cu diferite tipuri de handicap (locomotor, vizual, auditiv). 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email