Domeniul public are bunuri construite ilegal

Mai multe reţele, canalizări şi alte asemenea au fost construite fără autorizaţie

Dacă un cetăţean ar fi făcut asta, Primăria trebuia să-i demoleze construcţia

Un alt scandal a izbucnit la Curtea de Argeş din cauza intereselor sau dezinteresului pe care îl manifestă reprezentanţii administraţiei publice locale. La ultima şedinţă a Consiliului Local, de săptămâna trecută, au fost băgate în inventarul domeniului public mai multe bunuri construite fără autorizaţie de construire, potrivit proceselor verbale de recepţie.

Câte acte sunt necesare pentru schimbarea culorii acoperişului

La Curtea de Argeş, ca să îţi schimbi culoarea acoperişului casei ai nevoie de zeci de acte care nu se obţin uşor, care costă mult, etc. Dar, ca să nu rişti ca vină reprezentanţii Primăriei sa îţi dea amendă sau sa-ţi demoleze acoperişul iei toate avizele şi documentele necesare, şi nu sunt deloc puţine. Spre exemplu, pentru obţinerea Autorizaţiei de Construire în vederea schimbării culoare/material învelitoare şarpantă (fără modificare dimensiuni şi/sau formă) sunt necesare următoarele acte: un dosar, conţinând:

proiect de autorizaţie de construire(original), toate avizele solicitate prin Certificatul de Urbanism (originale), plan de situaţie vizat de OCPI, dovada de luare în evidenţă a proiectului de către filiala teritorială a Ordinului Arhitecţilor (original), plus încă un dosar care conţine – cerere tip de emitere autorizaţie de construire, completată integral, conform precizărilor din formular, cu menţionarea exactă a culorii, materialului existent şi a celui înlocuitor, un exemplar, Certificatul de urbanism (copie), toate avizele solicitate prin Certificatul de Urbanism (originale), titlul de proprietate asupra imobilului (copie legalizată), Certificat de înregistrare la Registrul Comerţului pentru societăţi comerciale, pe acţiuni, etc. (copie), dovada de luare în evidenţă a proiectului de către filiala teritoriala a Ordinului Arhitecţilor (copie), plan de situaţie vizat de OCPI, proiect de autorizaţie de construire(original).

Cu aceste acte solicitantul merge la Direcţia Arhitect Şef din Primărie pentru a i se calcula taxa pentru obţinere Autorizaţiei de Construire.

Este evident că pare o nebunie ca pentru o banală schimbare de culoare, nu de materiale ori altă modificare importantă a acoperişului, să ai nevoie de atâtea acte. Şi totuşi, asta e, asta trebuie să facă orice cetăţean al municipiului, pentru că aşa e legal. Legea însă nu se aplică şi societăţii care furnizează utilităţile în municipiu, societate care aparţine municipiului, ori altor prieteni ai cui trebuie.

Străzi sparte şi construcţii făcute fără autorizaţie

Inventarul domeniului public al municipiului Curtea de Argeş a fost completat săpătmâna trecută cu obiectivele de investiţii recepţionate anul acesta. Astfel, au intrat în inventarul bunurilor care aparţin domeniului public reţeaua de apă de pe strada Vasile Lupu, cu o valoare de inventar de 118,799,44 lei, canalizarea pluvială de pe strada Fabricii, în valoare de 11,879,20 lei, canalizarea de pe strada Industriilor, 24,738 lei, ministaţie de epurare, fosta şcoală de la Valea Sasului, cu o valoare de inventar de 34,770 lei şi o ministaţie epurare, fost cămin cultural de la Valea Sasului, în valoare de 34,770 lei. Lăsând la o parte faptul că transformarea unui cămin cultural în staţie de epurare nu e în normală, foarte interesant e că niciuna dintre aceste lucrări nu a fost făcută cu autorizaţie eliberată de Direcţia Arhitect Şef din Primărie.

Procesele verbale de recepţie au fost semnate de reprezentanţi ai Primăriei, ai Aquatermului şi ai unei obscure societăţi comerciale din comuna Negraşi, cultivatoare de orez, cea care a construit ministaţiile de epurare.

Niciuna dintre aceste lucrări nu a fost făcută cu autorizaţie, scrie asta în procesele verbale de recepţie şi a recunoscut şi şeful Direcţiei Arhitect Şef, Cătălin Băşoiu. „Aveau nevoie de autorizaţie dar nu au avut. Dacă vreţi, le cerem autorizaţie”, a răspuns acesta unei întrebări adresate în şedinţa Consiliului Local.

Directorul Aquaterm, Ion Bolovan, a spus că se scumpesc lucrările dacă se ia autorizaţie, iar banii vin tot de la Consiliul Local, de parcă pe cetăţenii care îşi iau autorizaţii îi întreabă cineva dacă au bani ca să le ia sau nu au. Nu doar Aquaterm şi-a permis să lucreze fără autorizaţie la Curtea de Argeş, pe străzi, ci şi firma din Negraşi, cultivatoare de orez, care a construit, fără autorizaţie, două corpuri de clădiri pentru o ministaţie de epurare. Societatea ar fi avut nevoie de multe acte, lista lor fiind cam la fel de mare ca cea de mai sus, pentru schimbarea culorii unui acoperiş. Şi totuşi, s-a lucrat fără autorizaţie dar cu ştirea, sau mai bine zis, cu binecuvântarea reprezentanţilor administraţiei publice locale.

 

L.I.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email