Doi turişti au dispărut în munţii Făgăraş

 

Doi turişti, unul din Tîrgu Mureş, de origine maghiară, şi celălalt din Budapesta, s-au pierdut duminică seara în Munţii Făgăraş. Mai multe echipe de salvamontişti şi jandarmi montani din judeţele Argeş, Sibiu şi Braşov au plecat în căutarea 

lor. Ultima oară ei au fost văzuţi de un grup de turişti în zona Cabanei Turnuri. 

Ultima oară au fost văzuţi la cabana Turnuri

Viiturile de pe versanţii din Făgăraş formate din cauza ploilor abundente le-au dat de muncă salvamontiştilor argeşeni. După ce sâmbătă noaptea patru polonezi, două fete şi doi băieţi, care coborau de la lacul Călţun, au rămas captivi pe munte din cauza viiturilor şi au fost salvaţi cu greu de echipele de Salvamont Piteşti şi Curtea de Argeş, duminică a fost semnalată dispariţia altor doi turişti în zona cabanei Turnuri. 

Din verificările efectuate de salvamontişti, despre cei doi turişti dispăruţi se ştie că unul este român din Târgu Mureş şi celălalt din Ungaria. Vinerea trecută, ei au plecat în excursie, în munţii Făgăraş. Au urcat pe un traseu marcat până pe vârful Moldoveanu, iar sâmbătă au început să coboare masivul şi au înnoptat la cabana Podragu. Duminică dimineaţa s-au îndreptat spre cabana Turnuri, unde au şi fost văzuţi ultima oară. De atunci nu se mai ştie nimic de ei, iar telefoanele mobile sunt închise. 

„Familiile celor doi bărbaţi au dat alarma când au văzut că duminică seara rudele lor nu mai vin acasă. Au încercat să ia legătura cu ei şi, pentru că nu au avut cum, luni au solicitat ajutorul salvamontiştilor din Sibiu. Le-au spus despre excursia plănuită de cei doi, cam care ar fi traseul lor pentru a-i căuta. Ei ne-au informat şi pe noi să participăm la căutări”, povesteşte Valentin Retevoi, şeful Serviciului de Salvamont Nucşoara.

Este posibil să nu mai fie în viaţă

Se pare că turiştii au coborât duminică la ora 08.00 de la cabana Podragu, aflată la altitudinea de 2.156 de metri, apoi, în jurul orei 11.00 au mai fost văzuţi la cabana Turnuri, la altitudinea de 1.520 de metri, zonă care, din cauza ploilor abundente din acest sfărşit de săptămână, a fost lovită de mai multe viituri. 

Două echipe de salvamontişti din Nucşoara i-au căutat toată ziua de luni pe cei doi daţi dispăruţi. “Noi am căutat toată ziua în zona Valea Rea. Au fost două echipe de salvamontişti din Nucşoara, una la refugiul Viştea, iar cealaltă în Fereastra Sîmbetei. Ultima dată au fost văzuţi la cabana Turnuri de un alt grup de turişti, care a mers după ei,  dar s-a întors de teama viiturilor. Aceştia susţin că cei doi ar fi fost luaţi de o viitură puternică, deci este posibil să nu mai fie în viaţă. Noi sperăm totuşi să îi găsim teferi. De luni seara în zona noastră am sistat căutările pentru că avem nişte zone bine delimitate. Căutările vor fi continuate doar pe partea de munte care aparţine judeţului Sibiu”, a declarat salvamontisul Valentin Retevoi. 

30 de salvamontişti încă îi mai caută

Ieri, începând cu orele 8.30, aproximativ 30 de salvamontişti din Victoria şi Sibiu i-au căutat în zona Văii Arpaşului Mare, mai jos de Cabana Turnuri, unde au fost ultima oară văzuţi. Misiunea salvatorilor a fost îngreunată de apa mare şi de cantitatea de aluviuni adusă de ploile din ultimele zile. La ora închiderii ediţiei salvaontiştii încă îi căutau pe cei doi turişti. Vom reveni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email