Doi ani de la înmormântarea Reginei Ana

Pe 13 august 2016 a avut loc înmormântarea Reginei Ana la Necropola de la Curtea de Argeş. Nefericitul eveniment a transformat municipiul în Capitala pentru o zi a ţării, iar zeci de reprezentanţi ai caselor regale din Europa şi mii de cetăţeni au asistat la funeraliile Reginei.

Pe 1 august 2016, în Elveția, se stingea din viață Regina Ana a României. Era regina care cunoscusese cea mai îndelungată perioadă de exil, iar la funeraliile sale au fost declarate zile de doliu național, deopotrivă în România și în Republica Moldova.

Regina Ana a României s-a născut în anul 1923, la Paris. Era fiica Principelui Rene de Bourbon-Parma și a Principesei Margaret a Danemarcei. Ana de Bourbon-Parma se înrudea cu Familiile Imperiale de Habsburg și de Brazilia, precum și cu Familiile Regale ale Franței și Portugaliei.

În noiembrie 1947, tânăra principesă l-a cunoscut la Londra, la un dineu dat de Marele Duce Jean de Luxemburg, pe Regele Mihai I al României. La scurtă vreme, Mihai și Ana s-au logodit, iar nunta era programată în România. Însă Ana de Bourbon-Parma nu a mai apucat să ajungă în România, pentru că Regele Mihai I a fost șantajat să semneze un act de abdicare și să plece în exil, astfel că nunta lor a avut loc în iunie 1948, la Palatul Tatoi din Atena, unde fuseseră invitați de unchiul matern al Regelui Mihai I, Regele Constantin al Greciei.

Regele Mihai I și Regina Ana ai României au rămas în exil. Au trăit în Italia, Marea Britanie și Elveția, iar Regina a fost nevoită să muncească uneori cu brațele pentru a-și crește cele cinci fiice. Regina Ana își doarme somnul de veci în noua catedrală din Curtea de Argeș.

Ultimul drum prin Curtea de Argeş

Sâmbătă, 13 august 2016, la orele 10,30, sicriul cu corpul neînsuflețit al Reginei Ana a fost așezat pe un catafalc în Piața Palatului Regal, unde a avut loc o ceremonie religioasă.

De la ora 11.35 la ora 12, Cortegiul funerar a mers, cu viteză redusă, pe traseul Piața Palatului Regal – Bulevardul Magheru – Piața Romană – Piața Victoriei – Bulevardul Aviatorilor – Piața Charles de Gaulle – Arcul de Triumf.

De la Arcul de Triumf, Cortegiul funerar a continuat traseul, cu viteză obișnuită, către Curtea de Argeș, unde a ajuns în jurul orelor 15,30, şi a mers de la intrarea dinspre Piteşti, pe strada Victoriei, apoi pe Negru Vodă şi a intrat pe Bulevard. Pe tot traseul argeşenii au stat pe marginea trotuarului şi au salutat Cortegiul. La ceremonialul regal al funeraliilor Reginei Ana au participat peste 10.000 de oameni care au venit îmbrăcaţi sobru pentru a-şi manifesta iubirea şi respectul faţă de regina defunctă.

Înmormântarea a fost una plină de fast: aproximativ 10.000 de oameni au dorit să o conducă pe ultimul drum şi să îşi ia adio de la Regina Ana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email