Dispar samsarii din pieţe

De la începutul lunii mai au intrat în vigoare noile prevederi ale Legii Pieţelor, potrivit căreia toţi producătorii agricoli care vor să-şi vândă legumele sau fructele în pieţe au nevoie de atestat de producător. Prin intermediul acestor schimbări legislative clineţii ar putea scăpa de intermedierile samsarilor din pieţe.

Comercianţii au nevoie de atestat de producător şi carnet de comercializare a produselor agricole, dacă vor să îşi mai vândă produsele pe tarebele din pieţele din Curtea de Argeş. Dacă atestatul va înlocui actualul certificat de producător, în carnetul de comercializare aceştia vor trece cantitatea de produse la vânzare, precum şi cantitatea celor nevândute. În acest fel, în fiecare zi, comercianţii vor fi nevoiţi să îşi facă inventarul produselor.

„Doar doi comercianţi au prezentat noile atestate”

Deşi legea a intrat în vigoare încă de la începutul lunii mai, doar doi comercianţi din pieţele din municipiu au intrat în posesia noilor documente. „Până în acest moment doi comercianţi s-au prezentat cu noile atestate de producător. Sunt ceva probeme la nivel de Consiliu Judeţean şi la primării locale, care încă nu au formularele tipizate. Durează şi până vor fi eliberate documentele, pentru că de acum înainte funcţionarii din cadrul primăriilor pot merge la producători acasă ca să verifice dacă suprafaţa de teren pe care o au corespunde cu ce au declarat”, a declarat Marin Florea, şeful Serviciului Public Pieţe, Târguri şi Oboare (S.P.P.T.O.) Curtea de Argeş. Acesta susţine că noile modificări legislative au dus şi la scăderea numărului de comercianţi din pieţe. „Sincer, am sesizat o scădere a numărului de comercianţi. Aceştia nu au mai venit pentru că se tem să nu primească amenzi”, a mai spus şeful S.P.P.T.O.. Dar, pentru a evita situaţia în care pieţele ar putea să rămână goale, acesta a precizat că în continuare comercianţii îşi pot desfăşura activitatea în baza certificatelor de producători vechi, care au fost prelungite şi pentru acest trimestru.

 

Însă, noua lege a stârnit un val de nemulţumiri în rândul comercianţilor, care obişnuiau să vină în piaţă cu fructe sau legume din propria gospodărie. „Am certificat, dar acum trebuie să îl schimb cu alte acte. Suntem majoritatea oameni în vârstă care venim cu câte un coş – două de marfă şi acum mai trebuie să facem şi inventar. Nu am făcut niciodată aşa ceva. Parcă vor să ne pună mai multe greutăţi în loc să ne ajute”, spune o femeie care vine de mai multe ori pe săptămână în Piaţa Centrală din Curtea de Argeş.Atestatul de producător trebuie să cuprindă numele şi prenumele producătorului agricol, precum şi denumirea produselor şi suprafaţa de teren exploatată, respectiv efectivele de animale, care sunt înregistrate în registrul agricol al autorităţilor administraţiei publice locale pe a căror rază se afla terenul sau gospodaria. Documentul este valabil un an calendaristic de la data emiterii şi va fi vizat semestrial, prin aplicarea ştampilei şi a semnăturii primarului comunei, oraşului ori municipiului din care provine producătorul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email