Începând cu 1 septembrie, aproape toţi directorii şcolilor din municipiu vor fi schimbaţi. Unora le expiră delegaţiile, altora li se termină contractele, etc. Cert este că noul an şcolar va găsi alţi şefi la unităţile şcolare din Curtea de Argeş, aşa cum se cam întâmplă de câţiva ani încoace. Anul care vine este unul extrem de important, fiind an electoral, aşa că miza poate fi chiar mai mare decât de obicei.
Nu cred că tinerii cu drept de vot, elevi de liceu, pot fi influenţaţi de directorii şcolilor la care învaţă. Dar pot asculta un profesor pe care îl stimează şi îl admiră, iar profesorul respectiv poate fi influenţat de un director care poate impune, să zicem, un curs opţional ori poate să dea câteva ore suplimentare cuiva din cancelarie în defavoarea altcuiva din aceeaşi cancelarie. Ca să nu mai vorbim de faptul că nu e deloc comod, eufemistic vorbind, să nu te înţelegi bine cu directorul instituţiei la care lucrezi. Oricând te poţi trezi cu cine ştie ce inspecţie sau cu cine ştie ce sarcini imposibil de realizat, motivul perfect pentru o sancţionare.
Se spune că nu se face politică la şcoală şi că directorii care sunt schimbaţi foarte des nu au nicio legătură cu vreun partid. Acesta este discursul oficial care nu are însă nicio legătură cu realitatea. De mulţi ani încoace şefii unităţilor şcolare, cu puţine excepţii, au fost puşi pe criterii politice. Au venit liberalii la putere, şi-au numit directorii lor, şi la şcoli ca şi la instituţiile deconcentrate, au ajuns pesediştii ori pedeliştii, au făcut cu toţii la fel.
O şcoală funcţionează oarecum egal, indiferent cine este şeful. Dacă este un bun manager, directorul poate să schimbe faţa şcolii, să pună termopane, să schimbe gresia şi faianţa din băi şi să ia mobilier nou. Schimbările acestea depind însă de relaţia pe care directorul o are cu administraţia locală şi, mai ales, cu Inspectoratul Şcolar, iar şeful Inspectoratului Şcolar este numit politic. Prin urmare, au directorii de şcoli legături cu politica, sau nu?! Este o întrebare retorică, desigur.
La Curtea de Argeş se vehiculează nişte nume cam ciudate pentru conducerea liceelor şi şcolilor generale. Se spune că unii care şi-au dat demisia de la o şcoală vor fi puşi directori la o altă şcoală, că alţii vor fi luaţi la Inspectoratul Şcolar, că unii vor reveni pe funcţie după o perioadă în care au stat pe post de director adjunct, etc. Astăzi sau maxim mâine toate schimbările vor fi oficiale şi vom afla cu certitudine dacă şcoala are legătură cu politica.