Directori de şcoli pentru cinci zile


Un ordin de ministru, emis miercuri după amiază, ia dreptul inspectoratelor şcolare de a detaşa profesori pentru funcţiile de conducere în instituţiile de învăţământ şi dă totodată putere Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) de a tăia şi spânzura în cancelarie. Mai exact, textul din actul normativ prevede că „începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin, încetează toate detaşările în interesul învăţământului pentru funcţiile de conducere din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi pentru funcţiile de îndrumare şi control din inspectoratele şcolare dispuse pentru anul şcolar 2009-2010 prin decizie a inspectoratului şcolar general”. Acest lucru intră însă în contradicţie cu prevederile noii Legi a educaţiei, care are la bază descentralizarea şi arată că „dacă postul de director nu se ocupă, consiliul de administraţie al şcolii numeşte un director cu delegaţie”. În plus, aceeaşi lege prevede că directorii nu pot fi membri de partid.
Problema e cât se poate de serioasă. După cum aţi aflat din numerele anterioare ale ziarului nostru, şcoala a început, şi la Curtea de Argeş, cu probleme. Mai mulţi directori şi directori adjuncţi din urbe, au fost înştiinţaţi că le-au încetat mandatele, aceştia fiind cei care aveau delegaţie, nu participaseră la concurs. În acelaşi timp, erau numiţi alţii, tot cu delegaţie. Ei bine, nici aşa nu a fost în regulă pentru guvernanţi, astfel încât a fost emis ordinul menţionat mai sus, prin care cei care sunt puşi cu delegaţie nu mai au delagaţiile valabile. Cel puţin asta este conclizia pe care o trage oricine citeşte ordinul ministrului. Drept este că aceştia au şanse mari să primească o delegţie semnată de ministru, pentru că săptămâna trecută aceleaşi partide erau la guvernare şi aceiaşi oameni prin Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Cine sunt noii directori care nu mai sunt. Deocamdată

Vă reamintim lista noilor directori care au avut funcţia pentru câteva zile  – la Şcoala Generală nr. 1 director este Ştefan Minculete Gheorghe, la Şcoala nr.5 directorul şi-a dat demisia iar funcţia este ocupată de Vasile Uleanu, la Colegiul Naţional Vlaicu Vodă director adjunct este în continuare Ştefana Florea, la  Grupul Şcolar Forestier director este Maria Dicu, în locul lui Georghe Popa. La Grupul Şcolar Agricol director adjunct este Rodica Grecu, la Grupul Şcolar Auto director adjunct fusese numit Cristi Popa, dar acesta a refuzat.

Ce zice Inspectoratul

În următoarele zile, 40 de directori din cadrul unităţilor şcolare argeşene vor fi înlocuiţi şi asta pentru că la 31 august au expirat delegaţiile directorilor numiţi în acest sens, declară şefii Inspectoratului Şcolar Argeş. Mai precis, din cele 233 de unităţi cu personalitate juridică, 80 de directori au fost numiţi cu delegaţie. Cum aceasta a expirat la sfârşitul lunii trecute, va fi făcută o evaluare a activităţii acestora iar la final vor fi făcute schimbări. „Estimăm că jumătate dintre aceştia nu vor mai primi delegaţie. Până acum, este clar că avem probleme cu managementul şcolilor în Argeş. Dacă nu vor primi calificativul foarte bine, vom vedea ce măsuri vor fi luate“, a declarat Gabriel Bratu, inspectorul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean. Lista cu directorii care au primit decizie de numire vor va fi făcută publică astăzi, după validarea acestora în şedinţa de consiliu de adminitraţie, a informat Liliana Turturoiu, noul purtător de cuvânt al ISJ. Despre faptul că de fapt schimbările au fost făcute săptămâna trecută, iar acum e nevoie de alte delegaţii, niciun cuvânt.

Ce zice Sindicatul

„Pot să trag concluzia că ordinul e în contradicţie totală cu noile legi .Acest ordin vine să centralizezecu totul învăţământul din moment ce ministrul semnează delegaţiile. E un pas mare spre centralizare. Nu asta era problema cea mare pe care trebuia să o aibă ministrul nostru. În loc să scoată din şcoală factorul politic, politizăm din nou”, spune Luminiţa Negrilă, liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar din zona Curtea de Argeş.
Brambureala e totală. Astăzi, directori sunt unii, peste o zi pot fi alţii, şi tot aşa. Din toată această aiureală pierd copiii, dar şi dascălii care nu mai ştiu cine conduce, pentru cât timp, şi de ce.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email