UPDATE Direcția de Sănătate Publică Argeș – anchetă la Spitalul Curtea de Argeș în cazul copilului mort

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Argeș va efectua o anchetă la Spitalul Municipal Curtea de Argeș în cazul copilului de șapte ani care a murit la o zi de la internare, după ce necropsia efectuată marți de medicii legiști a indicat faptul că au existat anumite deficiențe în acordarea asistenței medicale, potrivit AGERPRESS.

“Am demarat o anchetă la Spitalul Municipal Curtea de Argeș, care se va finaliza în cursul zilei de mâine. Mâine voi fi personal la Curtea de Argeș, împreună cu o echipă de inspectori (…). După ce voi lua toate datele și voi sta de vorbă cu medicii care au văzut copilul, care au consultat, care au hotărât conduita terapeutică, numai după aceea voi putea furniza unele date despre calitatea serviciilor medicale acordate”, a declarat astăzi directorul executiv al DSP Argeș, medicul Sorina Honțaru.

Șefa DSP a adăugat că vor fi verificate foile de observații, motivele internării, simptomatologia, dar și motivele pentru care nu s-a considerat că pacientul ar fi trebuit transferat la o altă unitate medicală.

“Au mai fost şi probe făcute…”

“Glicemia a fost 117, s-a făcut saturația de oxigen, deci au mai fost și probe făcute. S-a internat copilul pe data de 17 la ora 21,13, a început tratament antibiotic și simptomatic imediat, starea s-a agravat brusc pe data de 18, la aproximativ 20 de ore de la internare și nu a mai răspuns la resuscitarea cardio-respiratorie. (…) Suntem în plină anchetă, inclusiv Colegiul Medicilor am înțeles că s-a autosesizat și vom vedea atât profesional, cât și organizatoric, ce s-a întâmplat la Curtea de Argeș“, a precizat Sorina Honțaru.

Șeful Serviciului de Medicină Legală (SML) Argeș, doctorul Dan Manu, a afirmat că, din datele pe care le are până în prezent, în cazul de la Curtea de Argeș se poate vorbi de unele deficiențe în acordarea asistenței medicale.

Copilul a murit  din cauza unei afecțiuni pulmonare

“Am constatat și la autopsie și în înscrisurile medicale puse la dispoziție (…), am constatat anumite deficiențe în acordarea asistenței medicale. În acest moment nu pot spune mai mult, pentru că este un dosar penal și aștept și eu cu nerăbdare și celelalte înscrisuri medicale, care coroborate cu cele pe care le avem ne vor permite să ne pronunțăm, alături de rezultatele de laborator. (…) Este vorba de o deficiență în acordarea asistenței medicale, pot să spun doar acest lucru în acest moment”, a declarat Manu pentru sursa citată.

El a adăugat că decesul a survenit ca urmare a unei afecțiuni pulmonare, cauzată de o infecție a cărei origine încă nu a fost stabilită.

“În urma autopsiei efectuate în cursul dimineții de către o echipă de medici legiști, am constatat că decesul a survenit în urma unei insuficiențe respiratorii acute, generată de o afecțiune pulmonară, de o pneumopatie acută, precum și de o altă infecție acută la nivelul miocardului, care se cheamă miocardită acută. Cele două infecții (…) au fost generate, la rândul lor, de o infecție acută de cauză neprecizată în acest moment. (…) Din toate multiplele probe prelevate de la copilul decedat, care constituie analize de laborator, o parte dintre ele au fost trimise spre Institutul de Boli Infecțoase Matei Balș, pentru a vedea etiologia bolii infecțioase care a generat aceste suferințe”, a explicat șeful SML Argeș.

Vă reamintim că un copil în vârstă de șapte ani din Corbeni a murit la o zi după ce a fost internat la Spitalul Municipal din Curtea de Argeş. Părinții au acuzat faptul că diagnosticul de gastro-enterocolită a fost pus de medicul pediatru Sanda Cernat fără să fie solicitate analize sau alte investigații suplimentare.

Părinții copilului au depus și o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș, iar în cauză a fost deschis un dosar de cercetare penală.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email