Din nou slujbă pentru regi la Curtea de Argeş!Carol al II-lea va fi înmormântat la Necropolă

Pe 9 martie, sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Carol al II-lea va fi mutat din capela Sf. Petru şi Pavel construită de Carol I, în care se află acum, din curtea Mănăstirii, în Necropola Regală, spune arhimandritul Caliopie Ichim, stareţul Mănăstirii, lângă Regele Mihai şi Regina Ana. Vor fi oficiate două slujbe de către Arhiepiscopul Calinic, una în vechea Mănăstire Curtea de Argeș, unde au fost înmormântați primii regi ai României, Carol I, Elisabeta, Maria și Ferdinand, și o altă ceremonie în noua Necropală Regală. La slujbă vor participa Principesa Margareta,Custodele Coroanei, Principele Radu, dar şi alţi membri ai Casei Regale, a mai spus arhimandritul Caliopie Ichim.

În Necropolă,  Familia Regală vrea să mute și osemintele Reginei Mame-Elena din  Elveția și pe cele ale micuțului prinț Mircea, de la Bran.

Carol al II-lea este singurul Rege al României care a avut până acum locuri de veci în afara bisericii. A locuit în exil, în Portugalia, la Vila Mary e Sol, alături de Elena Lupescu și a murit în 4 aprilie 1953, înainte să împlinească 60 de ani. A avut parte de funeralii regale, pentru că se înrudea cu regii Portugaliei.

Guvernul României a decis repatrierea osemintelor lui Carol al II-lea  abia în 2003, la 14 ani de la căderea comunismului. Regele Mihai nu l-a iertat niciodată pe tatăl său și nu a participat nici la înmormântare, nici la ceremonia de repatriere şi nici nu a intrat vreodată în capela în care se afla sicriul tatălui său când a vizitat Mănăstirea. În 2003, l-a reprezentat în Portugalia Principele Radu.

Pe 14 februarie 2003, sicriul ajungea la Curtea de Argeş

Pe 14 februarie 2003 la Curtea  de Argeş era mare aglomeraţie. Osemintele lui Carol al doilea şi ale Elenei Lupescu, ultima sa soţie, erau aduse la Mănăstire. Dimineaţa devreme preoţii au îngropat sicriul cu rămăşiţele trupeşti ale Duduii, cum era cunoscută Elena, în spatele Palatului Episcopal, într-un cavou. Mai târziu, sicriul lui Carol al doilea era depus în capelă.

Ceremonia militară a fost impresionantă, iar slujba a durat 50 de minute pe un ger cumplit. Exilul regelui se terminase. Sicriul de zinc ce cântărea 200 de kilograme a fost purtat de soldaţi pe umeri până la capela în care urma să stea câtva timp, până se găsea o soluţie convenabilă pentru toată lumea – Casa Regală, Patriarhie şi Guvern. Principele Radu şi Principesa Margareta au participat la ceremonie dar au plecat repede, fără să dea vreo declaraţie.

Hotărârea de reînhumare a oaselor la Curtea de Argeş a fost luată de  Guvernul de atunci al României împreună cu Patriarhia Română şi cu Episcopia Argeşului şi Muscelului.

Regele Mihai a refuzat să vadă sicriul când a vizitat Mănăstirea, în 2006. Majestatea Sa a ieşit din biserică în parc, şi a luat-o pe aleea care ducea la capelă. Odată ajuns acolo a zărit steagul pus pe coşciug şi a făcut stânga împrejur rapid.

Un provizorat care a durat 16 ani

Sicriul de zinc cu rămăşiţele Regele Carol al doilea a fost găzduit provizoriu de capela din parcul Mănăstirii timp de 16 ani, un provizorat lung pentru regele care şi-a trăit viaţa cum a vrut, fără să respecte regulile jocului. La Lisabona, osemintele zăceau într-un şopron, ne spunea anterior ÎPS Calinic. La Curtea de Argeş, sicriul a fost lăsat într-o capelă zăvorâtă cu lacăt, pe care nu scrie nimic. Doar argeşenii ştiu că undeva, în curtea Mănăstirii, doarme Carol al doilea, care nici acum nu şi-a găsit liniştea, dar o va face după 9 martie. Tabloul cu portretul regelui playboy, cum a fost numit de presa vremii, aşezat pe sicriu, parcă s-a scorojit, iar zâmbetul s-a stins, decolorat de soarele care intră printre zăbrelele uşii.

Carol al II-lea al României (15 octombrie 1893 – 4 aprilie 1953) a fost încoronat rege al României pe 8 iunie 1930 şi a abdicat pe 6 septembrie 1940 în favoarea fiului sau Mihai. Cunoscut şi sub numele de Carol Caraiman, nume pe care l-a ales şi folosit după ce a fost dezmoştenit şi radiat din Casa Regală Română (între 1925 şi 1930),  Carol este fiul cel mare al regelui Ferdinand al României şi al soţiei sale Regina Maria. El a murit de cancer, în Portugalia, în 1953, iar pe 14 februarie 2003 a fost dus la Curtea de Argeş pentru a fi reînhumat la Mănăstire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email