Din Curtea de Argeş în lumea bună a Europei


Pe Anca Aron o ştiţi. E o tânără care s-a născut la Curtea de Argeş, dar care este, mai mult poate decât oricare dintre noi, cetăţean European. Asta pentru că Anca s-a bătut la un moment dat pentru tinerii liberali, s-a implicat în acţiuni culturale

şi sociale în oraşul ei natal, iar acum are şansa de a face un stagiu de practică la Parlamentul European. Este licenţiatã în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, studentã la Istorie şi masterand în  specializarea România în Relaţiile Internaţionale.

 

 A fost susţinutã de politicieni germani, membri ai partidului CDU (Uniunea Creştin Democratã), iar dupã diverse stagii de practicã la instituţii publice în Germania, precum Primãria oraşului Neuwied sau Prefectura judeţului Cochem-Zell, a participat în Berlin pentru o perioadã de cinci zile, la o întâlnire faţã în faţã cu parlamentarul. A vizitat Cancelaria Germanã, clãdirea Parlamentului, aşa-numitul Reichstag, faimos pentru cupola de sticlã de pe acoperiş. Prezenţa tinerei noastre argeşence la Berlin a impresionat, şi astfel i s-a adresat o invitaţie deosebitã, aceea de a participa la un stagiu de practicã la Parlamentul European. Despre experienţele sale ne povesteşte chiar Anca în rândurile de mai jos.

O şansă extraordinară

 „Şansa asta ţi se oferã o datã în viaţã! Ãsta a fost primul lucru care mi-a venit în minte, aşa cã nu am stat prea mult pe gânduri şi am acceptat invitatia deputatului CDU de a face practicã în biroul unui coleg de-al sãu europarlamentar”, mărturiseşte tânăra de 25 de ani. „Pentru mine este o realizare importantã şi mã bucur cã am ajuns aici prin propriile idei, cu ajutorul cunoştinţelor pe care mi le-am fãcut în Germania, în perioada celorlalte stagii de practicã, fãrã sprijin politic din România sau fãrã a avea pãrinţii politicieni. Practica se va desfãşura atât în Bruxelles, cât şi la Strasbourg şi voi participa efectiv la tot ceea ce se întâmplã în cabinetul unui europarlamentar, fiind alãturi de europarlamentarul neamţ şi la şedinţele plenare. Dar cred cã mult mai potrivit ar fi sã vorbim pe aceastã temã dupã ce se va încheia practica. Atunci o sã vã spun exact ce se face acolo şi voi putea sã compar cu ce se întâmplã pe la noi, ca sã învãţãm cu toţii ceva din aceastã experienţã”, crede Anca Aron.

Politicienii români nu încurajează tinerii

„Nu cred cã vreun politician român ar accepta sã încurajeze un tânãr care ar putea deveni mai târziu un bun politician, deci ar reprezenta o ameninţare la propria aurã politicã. Şi în afarã de asta, nici un partid nu investeşte, la noi, în tineri, în viitorul politic al ţãrii, din pãcate! De aceea, nici n-ar trebui sã ne mirãm cã majoritatea tinerilor se hotãrãsc sã plece din România. Citesc zilnic presa noastrã şi în special pe cea localã, dar şi presa internaţionalã, în speţã cea germanã. Reuşesc sã compar informaţiile pe care le gãsesc, însã de cele mai multe ori este imposibil sã fac acest lucru,  pentru cã informaţiile sunt foarte diferite. Ceea ce apare în presa româneascã este cu totul altceva faţã de ceea ce apare în presa internaţionalã. Jurnaliştii români se tem în continuare sã scrie despre ceea ce se întâmplã cu adevãrat în ţarã, despre situaţia politicã, despre cea economicã şi despre situaţia socialã. Sunt problemele cele mai grave pe care le avem şi pe care ne ferim sã le spunem sau despre care nu vrem sã vorbim. Avem o ţarã cu un potenţial imens, pe care nu ştim sau nu vrem sã-l valorificãm. Avem tineri inteligenţi, care pãrãsesc ţara pentru un nivel de trai mai bun în strãinãtate şi pentru cã nu vãd un viitor strãlucit aici, nici pentru ei, nici pentru familiile lor, avem terenuri lãsate în paraginã, deoarece la noi agricultura a devenit doar un cuvânt  şi nu o îndeletnicire. ţara noastrã are posibilitatea sã acceseze fonduri europene de dezvoltare, numai cã aceste fonduri nu ajung acolo unde trebuie, iar cei responsabili de risipirea acestor fonduri sunt complet nepregãtiţi pentru o asemenea responsabilitate”, spune Anca.

Ce şanse are un tânăr bine pregătit în ţara lui

„Pentru mine, ca tânãr absolvent, se ridicã un mare semn de întrebare în momentul în care mã gândesc la şansele mele de viitor în ţarã, la un loc de muncã stabil şi la un climat social, politic şi economic favorabil. În afarã de asta, nu trebuie sã uitãm cã viitorul României se afla în mâinile tinerilor şi cred cã n-ar trebui sã rãmânem în continuare nepãsãtori la ce se întâmplã în jurul nostru, aşa cum fac mulţi dintre politicienii noştri”, e de părere concitadina noastră. Despre Bruxelles ne va povesti poate săptămâna viitoare. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email