În perioada următoare, municipiul nostru ar putea intra în carantină după ce un câine crescut într-o gospodărie de pe strada Fabricii a fost depistat cu rabie. Animalul s-a îmbolnăvit după ce a intrat în contact cu o vulpe turbată. „După ce am aflat de acest caz am anunţat Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor şi acum aşteptăm să vedem ce măsuri se impun în acest caz. Până la sfârşitul acestei săptămâni vom avea o întâlnire să vedem care sunt măsurile pe care trebuie să le luăm”, a declarat primarul Nicolae Diaconu. Dacă se va constata că vulpea turbată a intrat în contact şi cu câinii fără stăpân, există posibilitatea ca toţi câinii maidanezi să fie eutanasiaţi.
În urmă cu aproximativ zece zile, la cabinetul medicului veterinar Nicolae Radu s-a prezentat o tânără care avea o căţeluşă bolnavă iar analizele de laborator au confirmat că animalul avea rabie. „Din discuţiile cu proprietarul am aflat că animalul se încăierase cu câteva zile mai devreme cu o vulpe care intrase în gospodărie. Vulpea bolnavă nu a mai ajuns în pădure pentru că a fost ucisă pe loc de proprietari. După confirmarea cazului de rabie căţeluşa a fost eutanasiată. Analizele de laborator au arătat că cei doi pui pe care căţeluşa îi avea nu erau şi ei bolnavi”, au declarat reprezentanţii DSVSA Argeş. De asemenea, cele şapte persoane care au intrat în contact cu animalele bolnave au fost trimise la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean, pentru a fi vaccinate împotriva rabiei.
Turbarea la om poate fi mortală
Medicii atrag atenţia argeşenilor că orice incident cu animalele sălbatice trebuie să fie raportat la medicul veterinar din zonă, pentru că netratată, turbarea transmisă la om poate să fie mortală. Reprezentanţii DSVSA Argeş spun că zona unde a fost omorâtă vulpea a fost dezinfectată. „S-au luat măsuri de combatere constând supravegherea clinică permanentă a animalelor receptive, dezinfecţia locurilor unde au murit animalele, vaccinarea carnasierelor din zonă, înştiinţarea oficială a primăriilor şi cabinetelor învecinate despre existenţa bolii şi înştiinţarea în scris a Direcţiei de Sănătate Publică Argeş despre persoanele care au intrat în contact cu animalele bolnave pentru a fi luate în evidenţă şi a se dispune măsurile ce se impun. Se poate concluziona că superficialitatea privind relaţia om – animal domestic – animal sălbatic poate avea consecinţe grave”, încheie reprezentanţii DSVSA Argeş.