Din cauza unei exploatări miniere ilegale – Un om de afaceri şi un primar, cercetaţi penal

Prefectul Gheorghe Davidescu a anunţat ieri că primarul comunei Berevoieşti, Fănel Proca, precum şi omul de afaceri bucureştean Willy Marian Maser, administrator la SC Com Euroextract D.C. SRL Godeni, sunt cercetaţi penal, în urma unei anchete care a vizat o exploatare minieră ilegală din judeţul Argeş. Primarul este acuzat de abuz în serviciu, pentru că ar fi eliberat ilegal un certificat de urbanism firmei respective, în timp ce afaceristul este cercetat pentru executare de activităţi miniere fără permis sau licenţă. Ancheta în acest caz a început în urma unor informaţii care indicau că societatea Com Euroextract D.C. exploata lignit, deşi avea licenţă doar pentru activităţi de explorare. „În realitate, au eludat sensul acestui termen şi au făcut exploatare. Au exploatat lignit fără a avea aviz de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale. Am emis un ordin al prefectului, în urma unor sesizări pe care le-am primit, şi am constituit o comisie formată din reprezentanţi ai tuturor instituţiilor deconcentrate care au atribuţii în domeniu, pentru a face constatări la faţa locului”, a declarat prefectul.
Firma a încălcat mai multe prevederi legale
În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că prin exploatarea ilegală de cărbune, societatea în cauză a pus în pericol „siguranţa şi stabilitatea mediului înconjurător şi resursa de apă potabilă a satului Godeni, prin neamenajarea corespunzătoare a haldei de steril care a antrenat o alunecare de teren în avalul văii Cărpeniş, fapt ce poate oricând genera o situaţie de urgenţă cu consecinţe deosebit de grave”. Acest lucru se putea întâmpla şi în comuna Berevoieşti, pentru că în zona în care SC Com Euroextract D.C. SRL intenţiona să exploateze cărbune este situată pe un deal instabil, la baza căruia sunt amplasate circa 20 de gospodării. „În urma constatărilor de la faţa locului, societatea în cauză are obligaţia legală, impusă de Garda de Mediu, de a reconstitui ecologic zona afectată din localitatea Godeni, în baza unui proiect tehnic, iar în comuna Berevoieşti sunt sistate în acest moment orice activităţi miniere. Administratorului societăţii i s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de executare de activităţi miniere fără permis sau licenţă,  prevăzută de Legea minelor din anul 2003. SC Com Euroextract D.C. SRL a încălcat şi alte prevederi legale, din mai multe domenii ale vieţii sociale, respectiv legislaţia mediului, legislaţia autorizării construcţiilor, legislaţia privind fondul funciar, legislaţia fiscală, pentru care a primit amenzi în cuantum de 76.100 de lei”, a precizat prefectul.
Abuz în serviciu şi amendă  pentru primar
De asemenea, primarul comunei Berevoieşti a fost sancţionat cu 2.000 de lei pentru nerespectarea obligaţiilor prevăzute de legea privind construcţiile, iar pentru eliberarea unui certificat de urbanism nul de drept, prin ignorarea limitelor competenţelor stabilite de lege, i s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. „Pentru a facilita desfăşurarea acestei activităţi care nu întrunea condiţiile legii, primarul şi-a permis să elibereze un certificat de urbanism care, în conformitate cu legea, este de competenţa Consiliului Judeţean, fiind în extravilanul localităţii”, a explicat Gheorghe Davidescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email