Din cauza sărăciei, argeşenii fac economie şi la colivă!

Pentru că nu mai au bani, argeşenii au ajuns să facă economie şi la coliva pe care o împart în biserici. În schimb, numărul icoanelor şi al cărţilor religioase vândute a început să crească simţitor. De asemenea, oamenii nu renunţă să facă donaţii către biserici. „E oarecum normal, ca în momentele grele, de criză, oamenii să se întoarcă la credinţă şi să vină mai des la biserică să se roage. În ultima perioadă, am observat că vin mai mulţi oameni decât de obicei să se închine”, spunea arhidiaconul Caliopie Ichim de la Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului.
După ce se închină la icoane şi se roagă pentru vremuri mai bune, creştinii nu uită să lase bani lângă moaştele Sfintei Filofteia. „Dacă aş avea mai mulţi bani, aş fi lăsat mai mult. Acum nu prea mai am nici măcar pentru traiul de zi cu zi. Cât să mai las şi la alţii?”, se întreabă retoric Maria Iordache, în timp ce continuă să se închină la icoane. Femeia între două vârste spune că şi-ar dori un loc de muncă, însă în vremurile astea, e nevoie de o adevărată minune. „Am lucrat la Arpo şi de când au închis sunt şomeră. Am tot căutat ceva de muncă şi n-am găsit nimic, că nimeni nu angajează persoane peste 45 de ani. Am terminat şi indemnizaţia de şomaj şi nu ştiu încotro să o apuc, mai ales că am băiatul la Piteşti, la facultate. Dacă tot am timp liber, am zis să vin mai des la biserică, poate se întâmplă vreo minune”, ne spune Maria. În cutia milei nu a lăsat decât 1 leu, însă crede că astfel, ajunându-i pe cei care sunt într-o situaţie şi mai grea, va primi sprijin de la Dumnezeu.
Fără economii la acatiste
Nici la acatiste nu au făcut economie argeşenii. „E bine să îţi citească părintele în biserică. Nu e obligatoriu să laşi bani în acatist, însă am pus mereu câte doi-trei lei. Mai bine fac economie la altceva, dar să las bani la acatiste, nu renunţ”, ne spune o altă femeie de 67 de ani. Probabil copleşiţi de necazuri, oamenii vin şi îşi pun speranţa în Dumnezeu. Pe câte o bucată de hârtie, înşiră numele celor dragi şi speră în vremuri mai bune. „Numai Dumnezeu ne mai poate ajuta. Peste tot auzi numai de probleme, de lipsa banilor, de personae care nu mai au un loc de muncă, de oameni bolnavi”, adaugă o altă femeie, în timp ce completează un acastist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email