Dezbatere publică pe tema tăierii teilor de pe Bulevard

Tăierea teilor de pe Bulevardul Basarabilor a stârnit un uriaș scandal la Curtea de Argeș încă din primăvara acestui an. După cum ați aflat din ziarul nostru, Primăria vrea să taie 11 tei, pentru că sunt bătrâni și prezintă pericol public. Administrația locală  a cerut avize de peste tot, inclusiv de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM). În răspunsul primit de la APM se arată că ”în timpul sezonului de vegetație nu este recomandată tăierea arborilor. Pentru a se putea avea în vedere cea mai bună decizie privind aceste tăieri cât și eșalonarea în timp a lucrărilor este necesară o analiză pentru fiecare arbore în parte utilizând un tomograf arboricol”. De asemenea, Agenția transmite că ”având în vedere că o astfel de intervenție radicală reprezintă un subiect de interes pentru locuitorii municipiului sugerăm ca luarea hotărârii finale să fie dezbătută public”. Ziarul nostru a organizat o dezbatere online a acestui subiect, iar la întrebarea ”sunteți de acord cu tăierea teilor bătrâni de pe Bulevard”, cele mai multe răspunsuri au fost NU.

Vă reamintim că în luna august Primăria a încheiat cu o societate specializată un contract pentru ”Întocmire documentație de evaluare a valorii arborilor”. Firma se numește SC ATELIER FOAIE VERDE SRL, și are sediul în Stoenești, Argeș. Contractul are valoarea de 19.000 de lei plus TVA.

Firma ”va întocmi o documentație care să cuprindă piese scrise, piese desenate, plan situație cu amplasamentul arborilor propuși spre tăiere, evaluarea stării de sănătate, propuneri de intervenție. Documentația se va întocmi de către un inginer peisagist cu punct de vedere al unui arborist. Se vă utiliza un tomograf pentru arbori, acolo unde va fi necesar”, potrivit sistemului electronic de achiziții publice.

”Nu am văzut pe nimeni să spună că am plantat peste 150 de tei!”

”Teiul poate fi utilizat în monitorizarea poluării atmosferice prin analize fizico-chimice ale frunzelor fiind astfel un bun “arbore bioindicator” sau “ arbore santinelă”.

Pe de alta parte toți teii au numeroase întrebuințări medicinale, arborele de tei este un campion al sănătății, toate părțile acestui copac, frunzele, florile și lemnul având valoare pe plan medicinal. Teii de pe Bulevardul Basarabilor sunt un simbol al orașului și așa trebuie să rămână”, spune Cosmin Petrescu, președintele PNL Curtea de Argeș.

La ședința de săptămâna trecută a Consiliului Local, liberalul Mădălin Marinescu l-a întrebat pe primarul Panțurescu despre tei. ”Se vorbește prin oraș că veți tăia 80 de tei. Care este situația?”, a întrebat Marinescu. ”Nu am văzut pe nimeni să spună că am plantat peste 150 de tei. Am solicitat un studiu care e gata, au fost scanați toți teii și o să dezbatem public problema”, a răspuns primarul Constantin Panțurescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email