Dezastru pe strada Vişina!

Un locuitor al străzii Vişina a avut neplăcuta surpriză să constate că în faţa porţii sale a refulat canalizarea menajeră. Nici măcar maşinile nu mai poate să le bage în curte, iar geamurile casei trebuie să fie închise pentru ca duhoarea să nu intre. „La fiecare ploaie se întâmplă la fel. Toată canalizarea se înfundă. Când s-a construit canalizarea nimeni nu a supravegheat lucrările, iar apa iese acum şi prin pietriş, pe lângă canal. Sunt persoane pe stradă care bagă acolo şi apa din curţi şi nu face faţă. S-a lucrat neglijent. În faţa curţii mele miroase foarte tare. Problema e dificilă şi nimeni nu face nimic”, ne-a spus E. Oproiu.
Problema e chiar mai dificilă decât pare, ne asigură directorul Ion Bolovan, pentru că acea canalizare, scumpă, nu este funcţională. „Noi scoatem cu vidanja acum din canalizare. Recepţia finală a lucrării nu s-a făcut, pentru că firma constructoare nu a remediat problemele. Canalizarea nu mai e funcţională de la Grupul Şcolar Auto spre oraş, în Marina, pe Poştei. O parte din canalizare a fost preluată de Consiliul Local, dar noi, Aquatermul, nu am luat-o în administrare”, ne spune Ion Bolovan. El mai spune că multă apă vine din infiltraţii, cam 80% din capacitatea canalizării. „Scoatem noi cu pompele şi nici nu se vede”, ne-a mai spus ieri directorul Aquaterm.
E nevoie de schimbarea unor pompe şi de alte modificări pentru ca această investiţie să funcţioneze. „Primăria face nişte acte pe care le trimite la constructor, să vedem ce se poate rezolva”, a mai adăugat Bolovan. Cetăţenii nu au decât să stea cu rahatul la poartă, în aceste condiţii, pentru că banii europeni, împreună cu cei ai municipalităţii par să se fi dus odată cu…rahatul. Să ne reamintim peripeţiile prin care a trecut canalizarea.

Bani aruncaţi în canal

Pe 15 noiembrie 2006 la Curtea de Argeş ar fi trebuit să aibă loc inaugurarea canalizării menajere de pe strada Râmnicu Vâlcea, investiţie de aproximativ 400 000 de euro, bani europeni. Firma care a câştigat licitaţia pentru proiectare, şi care a făcut parte din grupul Tender, a cerut 6000 de euro, în condiţiile în care normal ar fi fost să coste cam 15 000, spuneau specialiştii. Au fost respectate regulile şi legile, iar cei cu bani puţini au făcut proiectul. „Puţin am dat, puţin a făcut”, a comentat primarul oraşului de la vremea respectivă, Gh. Nicuţ,  întâmplarea. În scurt timp proiectantul a dispărut în ceaţă, şi tot atunci au început să apară necazurile. „Conform studiului geo, în zona canalizării era nisip. Potrivit celor constatate pe teren solul era compus din marnă şi cărbuni, iar pânza freatică este la 1,5 metri adâncime şi nu la 5, cum era trecut în proiect”, a spus Nicuţ. Pe 3 august 2007 a fost semnat procesul verbal de recepţie a lucrării, pentru ca autorităţile să nu dea banii înapoi din cauza termenului depăşit, dar canalizarea tot nu este funcţională.
Cămine deja pline
Canalizarea are multe probleme. „Capacele de vizitare nu pot fi deschise simultan în cazul unor avarii”, se arată într-o notă de constatare făcută de specialişti.  De asemenea, debitul de intrare în staţie al apelor uzate menajere prevăzut de proiectant este mai mare decât debitul  pompelor de evacuare al apelor uzate menajere. „O altă deficienţă constatată este faptul că pereţii interiori ai staţiei de pompare nu sunt tencuiţi şi finisaţi pentru impermeabilizare, conform proiectului. La cămine s-a constatat că sunt la fel de multe probleme, majoritatea fiind inundate”, precizează Ion Bolovan, directorul Aquaterm, societate care va lua, la un moment dat, în administrare, canalizarea menajeră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email