Deszăpezirea, mult mai scumpă anul acesta

Pe străzi nu se va mai da cu nisip, ci cu o substanţă care costă mult mai mult

În iarna care vine deszăpezirea străzilor din Curtea de Argeş va fi mult mai scumpă decât a fost în anii trecuţi, spune Ioan Ghiţă, directorul Serviciului Public de Gospodărie Comunală (SPGC), instituţie care se ocupă, printre altele, şi de curăţarea străzilor de zăpadă.

„Anul acesta, faţă de anul trecut, o să facem deszăpezirea conform noilor norme legale, în sensul în care suntem obligaţi să nu mai dăm cu nisip, să nu mai băgăm nisip în amestecul pe care îl foloseam. Se va folosi un amestec de sare şi un inhibitor de coroziune, aşa cum se prevede în normele actuale”, ne-a declarat Ioan Ghiţă. Deocamdată nu s-a trecut la achiziţia de materiale, pentru că acestea costă mai mult decât are în buget SPGC. „Se caută soluţii la Primărie, ca să găsim fondurile necesare pentru deszăpezire”, a mai adăugat directorul SPGC.

Până acum, maetrialul pe care Serviciul Public îl folosea iarna era format jumătate din nisip, jumătate din sare, nisipul fiind mai ieftin decât sarea. „Având în vedere că vom folosi sută la sută sare, iar acel inhibitor de coroziune este foarte scump, preţurile vor fi mult mai mari”, a spus Ioan Ghiţă.

În 2015, kilometrul pătrat deszăpezit a costat 700 de euro

În 2015, la Curtea de Argeş kilometrul pătrat deszăpezit a costat 6-700 de euro. În 2016, la Curtea de Argeş a fost iarnă două zile în ianuarie, şi a nins câteva ore într-o zi. S-a aşternut un strat de zăpadă de 10 centimetri pe străzi şi atât. Activitatea de deszăpezire însă a costat bugetul local aproximativ 700 de euro kilometrul pătrat. „Am făcut calculele şi deszăpezirea a costat 6-700 de euro kilometrul, un preţ bun, zicem noi. Trebuie să ţinem cont de faptul că deszăpezirea în oraş e cu totul altfel faţă de cea care se face pe drumuri naţionale. În oraşe sunt maşini, parcări, e mult mai greu”, ne spunea  Ioan Ghiţă în ianuarie 2016.

Iarna trecută carosabilul a fost curăţat pe o suprafaţă de 402000 mp

Potrivit raportului de activitate pe 2017, iarna trecută angajaţii deparatmentului  Întreţinere şi Reparaţii Străzi au făcut mai multe lucrări de deszăpezire – au preparat  895,5 tone de material antiderapant (amestec de nisip cu sare); au răspândit manual 206,5 tone de material antiderapant pe străzile în pantă,  au cărat cu roaba şi au răspândit manual 68,5 tone de material antiderapant pe aleile din parcuri şi pe trotuare. De asemenea, lucrătorii de la SPGC au răspândit mecanizat 620,5 tone de material antiderapant cu răspânditorul mecanic. Şi asta nu e tot. Conform aceluiaşi raport, SPGC a curăţat carosabilul de zăpadă cu lama şi cu plugul semipurtat pe o suprafaţă de 402000 mp şi a curăţat manual trotuarele în zona trecerilor de pietoni şi a staţiilor de autobuz pe o suprafaţă de 4700 mp.

Serviciul Public de Gospodărie are de deszăpezit  120 de străzi pe o suprafaţă de peste 100 de kilometri cu următoarele utilaje – două autobasculante cu lamă şi sărăriţă, trei pluguri semipurtate, un tractor cu lamă şi sărăriţă, două buldoexcavatoare, două încărcătoare şi trei basculante cu sărăriţă. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email