Despre moralitate şi alte lucruri

În pagina 7 a ziarului nostru de azi publicăm un amplu material despre noile achiziţii pe care le plănuieşte Primăria – două maşini noi, în valoare de 1,5 miliarde de lei vechi. Pentru un municipiu cum este Curtea de Argeş suma nu este poate mare. Dar pentru condiţiile în care trăiesc unii dintre locuitorii urbei, este de-a dreptul imorală.

35.000 de euro pot fi folosiţi mult mai bine, pentru toţi locuitorii municipiului. Eu cred că nu e corect faţă de cei care fac eforturi ca să-şi plătească taxele şi impozitele locale să cheltuieşti un miliard şi jumătate pe nişte maşini pe care le vor folosi cei din Primărie, şi nici aceia toţi. Nu e în ordine să iei bani din buget ca să cumperi autoturisme în condiţiile în care actuala maşină a Primăriei, o Skoda Octavia, arată destul de bine şi e o maşină decentă. Nu am auzit că ar fi murit cineva după ce a mers cu Skoda până la Piteşti sau la Bucureşti, ori în alt oraş din ţară, căci acestea sunt drumurile pe care le face maşina Primăriei, dar ştiu precis că un om a murit, acum câţiva ani, la Valea Sasului, pentru că nu a fost făcut la timp un podeţ, chiar dacă cetăţenii au cerut asta insistent.

Banii ăştia, daţi pe maşini, sunt în aceeaşi categorie cu cei care ar fi putut să fie daţi pentru amenajarea curţii Primăriei. Vă amintiţi desigur despre scandalul iscat atunci când dl. primar a propus să se cheltuiască 13 miliarde, apoi şase, pentru sistematizarea pe verticală a Primăriei. Se făceau fântâni arteziene, parcări subterane şi alte asemenea năzbâtii cu nişte bani, care, până la urmă, sunt daţi pentru canalizarea menajeră pe strada Valea Iaşului.
Edilii trebuie să ţină cont tot timpul de faptul că bugetul municipiului nu este propriul lor portofel, din care iau bani pentru cine ştie ce capriciu. Sunt banii cetăţenilor, şi trebuie cheltuiţi chibzuit, mai ales în aceşti ani de criză. Nici măcar de imagine nu e vorba aici, cum s-a invocat la un moment dat. Sunt multe Primării de oraşe şi municipii din ţară care au Skode, iar primarii se duc la toate întrunirile cu ele, fără să le fie jenă. Poate e greu de mers cu Merţanul şi apoi cu Skoda, dar gândiţi-vă, dle. primar, câţi argeşeni nu au nici măcar maşini, dar plătesc maşinile cele noi ale Primăriei, pe cele vechi, şi combustibilul pentru ele.

Nu e vorba despre populism ieftin aici, ci de bun simţ, oportunitate şi moralitate. În oraş nu se vede mai nimic făcut în ultimii ani. Doar clădirea Primăriei s-a schimbat la faţă. Sunt proiecte în curs de implementare, dar nu se văd rezultate. Un cort pus la Biserica Domnească, materiale publicitare distribuite prin baruri sau date cu mormanele unora, ca să scape de ele cineva, nu înseamnă promovarea turismului. Plimbările unor funcţionari prin alte ţări nu înseamnă că a crescut calitatea muncii lor la ei acasă, la biroul pe care îl păzesc de cetăţeni. Montarea unor camere video pe străzi nu este finalul infracţiunilor, iar transformarea unor clădiri vechi în centre pentru bătrâni şi persoane cu handicap nu este sfârşitul problemelor pentru cei cu probleme. Cam astea sunt proiectele despre care vorbeşte dl. primar, numai că efectele nu se văd. În schimb , maşinile noi se vor vedea, şi cred că puţini dintre argeşeni le vor trece la capitolul realizări ale administraţiei locale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email